– Juutalaisille on taattava turvallinen arki, Peter Östman muistuttaa Vainojen uhrien muistopäivänä

27.1.2022 klo 13:39 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja ja KD:n kansanedustaja Peter Östman peräänkuuluttaa Vainojen uhrien muistopäivänä pikaisia toimia turvallisen juutalaisen arjen takaamiseksi.

– Emme  voi antaa antisemitismin arkistua, Östman vetoaa..

Hän muistuttaa, että vaikka suuri osa suomalaisista vannoo rasismin vastustamisen nimeen, saatetaan silti vieroksua ja suhtautua kielteisesti moniin juutalaisuutta kannatteleviin tekijöihin, kuten kosherruokavalioon tai poikien ympärileikkaukseen.

Juutalaisuus on uskonto ja kulttuuri, joka on täynnä traditioita ja tapaperinteitä.

Tällä hetkellä hallitus on kuitenkin valmistelemassa lakia, joka vasten Euroopan ihmisoikeussopimusta pyrkii estämään kosherteurastuksen kokonaan.

Turvallisuuteen liittyen noin tuhannen jäsenen Helsingin juutalainen seurakunta joutuu puolestaan satsaamaan vuosittain lähes puoli miljoonaa euroa, jotta lapset ja nuoret voivat käydä koulua ja seurakuntalaiset vierailla synagogassa turvallisesti seurakunnan suojelevien aitojen sisäpuolella.

– Samalla, kun meidän on tehokkaasti pyrittävä kitkemään kasvavaa, jopa väkivaltaista antisemitismiä, meidän täytyy tinkimättömästi työskennellä sen eteen, että juutalainen voi turvassa ja rauhassa elää arkeaan Suomessa ilman jatkuvaa kummeksuntaa ja oikeuksien kaventamispyrkimyksiä. Vuosituhansia noudatetut tavat ovat olennainen osa monen juutalaisen arkea, Östman sanoo.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään tänään torstaina 27.1.

Ylös