”Kokoomus jyräsi, kassakaappisopimuksella suljettiin pois pienet puolueet” – Kansanedustaja Antero Laukkanen kuvaa Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston luottamuspaikkaneuvotteluja ”pimeäksi päiväksi”
31.1.2022 klo 21:31 Politiikka Samuli Rissanen
Politiikan pimeä päivä. Pienet puolueet haluttiin Antero Laukkasen mukaan heivata ulos luottamushenkilöpaikoilta Länsi-Uudellamaalla. (Kuva: Kristiina Kunnas)
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen luonnehtii Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston luottamuspaikkaneuvotteluja pienten puolueiden kyykytykseksi.
Niihin liittyi suurten puolueiden välinen salainen kassakaappisopimus, sanelupolitiikkaa ja paluu ”valtapolitiikan pimeyden ytimeen”.
Demokratia jäi kokoomusjyrän alle. Näillä sanoilla Laukkanen ja Espoon Liike Nytin aluevaltuutettu Nora Stenvall ja Espoon Valta kuuluu kansalle aluevaltuutettu Cia Grönberg kuvaavat yhteisessä lehdistötiedotteessaan Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston luottamuspaikkaneuvotteluja, jotka käytiin tänään, maanantaina 31.1.
– Vallan nuijaa heilutti vaalit voittanut kokoomus, joka ei keinoja kaihtanut osoittaakseen, missä valta juuri nyt istuu
– Vallan nuijaa heilutti vaalit voittanut kokoomus, joka ei keinoja kaihtanut osoittaakseen, missä valta juuri nyt istuu, he sanovat.
Neuvotteluissa kaivettiin heidän mukaansa esiin vanhojen puolueiden ja nyt myös nopeasti vanhojen tavoille oppineiden perussuomalaisten allekirjoittama salainen kassakaappisopimus, joka oli tehty syyskuussa 2021. Sopimuksesta ei ollut kerrottu puolueista Kristillisdemokraateille, Liike Nytille eikä Valta kuuluu kansalle.
Pienet puolueet haluttiin siten heivata ulos luottamushenkilöpaikoilta.
– Sopimuksen ydin oli, että paikat jaetaan huutojärjestyksellä, jossa suuret puolueet huutavat ensin kaikki avainpaikat. Tässä mallissa kaikki pienemmät puolueet saavat niin sanotusti rippeet jäljelle jäävistä paikoista, tai jäävät kokonaan ilman paikkoja.
– Lisäksi suurin puolue saa miehitettyä tärkeimmät paikat suhteellisesti paremmin, kuin mitä vaalitulos edellyttäisi.
Laukkanen nostaa esimerkiksi tarkastuslautakunnan paikkajaon, jossa kokoomuksella on puheenjohtajuus ja viisi paikkaa ja muilla aluehallituksen puolueilla loput paikat.
Tätä Laukkanen pitää täysin tarkastuslautakunnan tarkoituksen ja tarkastuslautakunnasta säädetyn lain hengen vastaisena, sillä tarkastuslautakunnan tehtävä on valvoa, että valtuuston asettamat tavoitteet toteutuvat.
– Vai uskooko kukaan, että kokoomuksen johtamaa toimintaa käy arvostelemaan ja kritisoimaan väärästä toiminnasta kokoomuslainen tarkastuslautakunta. Kyllä siinä on pukki kaalimaan vartijana.
Aluevaltuusto saattaa jäädä pelkän kumileimasimen rooliin, kun kokoomus RKP:n kanssa runnoo läpi esityksiä, Laukkanen, Stenvall ja Crönberg kritisoivat.
He muistuttavat, että normaalisti paikkaneuvotteluissa on pyritty löytämään yhdessä puolueiden kanssa sellaiset ratkaisut, jotta saadaan parhaat ihmiset eri lautakuntiin toki puolueiden paikkamäärää painottaen. Tällä on myös varmistettu, että lautakunnissa pystytään kuulemaan useita puolueita ja moni pääsee vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa.
Myös lautakuntien sisällä on pyritty ottamaan huomioon se, ettei yksikään puolue saisi suhteellista enemmistöä lautakunnassa.
– Olisi ollut tärkeää koko Länsi-Uudenmaan kannalta, että olisi otettu tähän uuden hallintoelimen rakentamiseen kaikki mukaan.
Heidän mukaansa on oikeutettua kysyä, onko oikein, että valtaa pitävät puolueet keskenään sopivat ja sementoivat valtansa jo ennen vaaleja. Tai onko äänestäjien puolelta mielekästä, että kassakaappisopimuksia tehdään.
– Miten käy äänestysaktiivisuuden, jos näin syrjäytetään osa puolueista. Tässä on nyt nähtävästi vallanhimossa unohdettu, ketä varten politiikkaa tehdään.
Tuoreessa sote-uudistuksessa oli mukaan positiivista erityisesti se, että olisi olemassa aito mahdollisuus aloittaa rakentamaan uudenlaista, toimivaa hallintoa aivan puhtaalta pöydältä.
Siis ilman vanhoja valuvikoja tai kabineteissa tehtyjä salaisia sopimuksia.
– Surullisena joudumme kuitenkin paikkaneuvottelujen jälkeen toteamaan, että tämä valonpilkahdus oli vain harhainen heijastuma jostain, mitä ei todellakaan saavutettu. Ei näytä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaisuus kovin lupaavalta, kun sen rakentaminen aloitettiin näin. Parempi tie olisi ollut avoimuus, läpinäkyvyys sekä modernit hallintorakenteet.
Edit 22.18 Lisätty aluevaltuutettu Nora Stenvall Espoon Liike Nytistä ja aluevaltuutettu Cia Grönberg Espoon Valta kuuluu kansalle-puolueesta.