”Venäjän kirje oli siirto, jolla haluttiin hämmentää” – Niinistön mukaan kirje näyttää ”juoksuttavan” länsimaita

2.2.2022 klo 15:15 Politiikka Samuli Rissanen

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Venäjän Nato- ja EU-maille tiistaina lähettämää kirjettä avajaispuheensa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Hän kummeksuu kirjeen saamaa suurta merkitystä, mutta pitää sitä Venäjän siirtona ottelussa.

Valtiopäivät avanneen presidentti Sauli Niinistön puheeseen kohdistui kenties tavallistakin  suurempaa mielenkiintoa, sillä presidentti ei ollut vielä kommentoinut Venäjän tiistaina yli 30 Nato- ja EU-maalle kirjeitse esittämiä vaatimuksia.

Myöskään avajaispuheessa Niinistö ei maininnut kirjettä, mutta otti sen esiin heti valtiopäivien avajaisten jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Presidentti kertoi ”hieman kummeksuvansa kirjeen saamaa suurta merkitystä” ja kommentoi kirjeen sisältöä siten, että mistään uudesta ei ole kysymys.

Vaikka kirje näyttää Niinistön mukaan juoksuttavan länsimaita, sisällöltään siinä puhutaan niistä Venäjän vaatimuksista, joita se on esittänyt loppuvuodesta 2021 lähtien.

– Venäjä pysyy sitkeästi vaatimuksissaan, hän sanoi.

– En osaa luottaa mihinkään muuhun kuin siihen, että käytetään kaikki käytettävissä olevat diplomatian keinot

Uutta on Niinistön mukaan se, että kirje sisältöineen selvästi kohdennetaan nyt Yhdysvaltojen lisäksi kaikille Nato- ja EU-maille. Venäjän tarkoitus on herätellä ”tunnelmia”.

Eri maat tuumailevat nyt vastauksien antamista. Niinistön mukaan on hyvä katsoa muiden kanssa, mitä Venäjälle vastataan.

– Kannattaa miettiä, annetaanko EU-kohtainen vai maakohtaiset vastaukset.

Presidentin mukaan Venäjän kirje vaikuttaa siirrolta tässä ottelussa. Siirron tarkoituksena on aiheuttaa hämmennystä ja siksi siihen pitäisi Niinistön mukaan suhtautua rauhallisesti. Suomi on myös useaan otteeseen jo vastannut kirjeen kysymyksiin.

– Vastaus siihen on annettu. Olemme hyvin selvästi lausuneet asiasta moneen kertaan ja suoraan.

Länsimaissa on Niinistön mukaan tällä hetkellä kahdenlaista tilannekuvaa Venäjän uhittelusta. Osa uskoo, että sota syttyy ja sitten on maita, jotka luottavat, että diplomatialla voidaan yhä vaikuttaa lopputulokseen.

Niinistö totesi itse valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”diplomatian ydin on löytää mahdollinen ratkaisu mahdottomaan tilanteeseen”.

Saman viestin hän jätti eduskunnan Valtiosaliin kokoontuneille politiikan toimittajille.

– En osaa luottaa mihinkään muuhun kuin siihen, että käytetään kaikki käytettävissä olevat diplomatian keinot, hän sanoi.

Ylös