– Vetoan hallitukseen, että se tekisi päätöksen luopua koronapassista ja pakkorokotuksista, Päivi Räsänen sanoo

2.2.2022 klo 13:33 Politiikka Samuli Rissanen

Varsinkin omikron-epidemian aikana pohja niin koronapassin kuin hoitajien pakkorokotuksien perusteilta on pudonnut pois, Räsänen arvioi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vetoaa hallitukseen, että se tekisi päätöksen luopua koronapassista ja hoitajien pakkorokotuksista.

Koronapassi oli Räsäsen mielestä jo alun perin varsin ongelmallinen hanke: Tiedot rokotuksista, sairastetuista taudeista tai lääketieteellisistä testeistä ovat arkaluonteisia yksityisasioita, joten niiden käyttämiselle edellytyksenä pääsyksi tilaisuuksiin tulisi olla varsin korkea kynnys ja pitävät perusteet.

– Koronapassin raunioille ei kannata myöskään lähteä luomaan uutta rokotepassijärjestelmää

– Koronapassin raunioille ei kannata myöskään lähteä luomaan uutta rokotepassijärjestelmää, Räsänen sanoo.

Sote-henkilöstön pakkorokotukset ovat kriisiyttämässä kasvavaa hoitajapulaa entisestään. Riskiryhmiin kuuluvat potilaat on Räsäsen mukaan mahdollista luotettavammin suojata työjärjestelyin ja koronatestein.

Hän muistuttaa, että Suomessa on saavutettu korkeat rokotuskattavuudet vapaaehtoisuuden ja terveydenhuollon tietojen luottamuksellisuuden pohjalta.

– Tätä järjestelmää ei ole syytä lähteä romuttamaan. Koronapassia ei tule käyttää pakotteena rokotuksiin, sellainen herättää vain epäluuloja rokotuksia kohtaan.

Varsinkin omikron-epidemian aikana pohja niin koronapassin kuin hoitajien pakkorokotuksien perusteilta on pudonnut pois. Rokotetut voivat saada tartunnan ja myös levittää tautia. Koronapassi on myös jyrkentänyt yhteiskunnallisia jakolinjoja ja aiheuttanut epäluottamusta terveydenhuollosta vastaavia viranomaisia kohtaan.

– Tähän ei pidä suhtautua kevyesti. Koronarokotteet ehkäisevät taudin vakavia muotoja ja siksi niitä kannattaa edelleen suositella ja huolehtia, että rokottautuminen onnistuu helposti, Räsänen muistuttaa.

Ylös