”Amnesty on julkaissut kymmeniä Israelille kriittisiä kannanottoja, mutta ei ainuttakaan selvitystä antisemitismistä” – Peter Östman kritisoi tuoretta Apartheid-vertausta

3.2.2022 klo 13:29 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja ja KD:n kansanedustaja Peter Östman kritisoi Amnestyn tiistaina 1.2. julkaisemaa raporttia, joka syyttää Israelin valtiota apartheidistä.

– Ei liene sattumaa, että ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkaissut kymmeniä Israel-kriittisiä kannanottoja viime vuosina, muttei esimerkiksi ainuttakaan selvitystä antisemitismistä – yhdestä keskeisimmistä Israelin valtion olemassaolon syistä”, Östman kommentoi raporttia.

Amnesty International arvioi tuoreessa raportissaan, että Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan.

Östman puolestaan muistuttaa, että Israelin valtion olemassaolo perustuu toisen maailmansodan jälkeiseen kansainväliseen tahtotilaan turvata juutalaisten oikeudet ja turvallisuus täysivaltaisesti edes yhdessä maailman maassa.

Aihe on Östmanin mielestä relevantti tänäkin päivänä antisemitismin nostaessaan päätään monella puolella maailmaa, myös Suomessa.

– Jo 1940-luvulla kansainvälinen yhteisö tunnusti Israelin oikeuden olemassaoloon juutalaisena valtiona, jota Amnesty nyt kyseenalaistaa, vaikka toisin halutaan antaa ymmärtää.

– Palestiinalaisille eniten päänvaivaa ja suoranaista hengenvaaraa ei kuitenkaan aiheuta Israel, vaan Palestiinan suurin puolue, terroristijärjestö Hamas

Lehdistötiedotteessaan Amnesty kertoo, ettei kyseenalaista Israelia juutalaisena valtiona, mutta käyttää silti vasta julkaistussa raportissa kymmeniä sivuja Israelin syntyprosessin ja juutalaisten kohtelun kritisoimiseen.

– Itse asiassa koko Israelin valtion olemassaolo perustuu osin positiiviseen erityiskohteluun: että jokaiselle juutalaiselle ja juutalaisen lähisukulaiselle tarjotaan paluumuutto-oikeus Israeliin ja maan kansalaisuus on monen mielestä välttämättömyys juutalaisen elämän turvaamiseksi.

– Jo itse maan olemassaoloon liittyy kiinteästi juutalaisten tietynlainen erityiskohtelu, Östman avaa näkemystään raportin apartheid-syytteistä.

Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että palestiinalaisilla erityisesti palestiinalaisalueilla on tukala tilanne.

– Palestiinalaisille eniten päänvaivaa ja suoranaista hengenvaaraa ei kuitenkaan aiheuta Israel, vaan Palestiinan suurin puolue, terroristijärjestö Hamas, Östman sanoo.

Hamasin tavoitteena on peruskirjansa mukaan Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten tappaminen. Esimerkiksi Amnesty itse on nostanut esiin Hamasin pidättävän, kidnappaavan ja surmaavan palestiinalaisia ilman oikeudenkäyntiä.

– Ainoa varteenotettava vastus Hamas-hallinnolle on Israel, joka seisoo tavallisten palestiinalaisten puolella siitä huolimatta, että Palestiinan hallinto haluaa tuhota Israelin, Östman painottaa.

Hänen mukaansa ei liene sattumaa, että Amnestyn omien sanojensa mukaan vuosia valmisteltu raportti ilmestyy viikko Vainojen uhrien muistopäivän jälkeen ja vain päiviä ennen Afrikan Unionin äänestystä Israelin tarkkailijajäsenyydestä unionissa, jota Etelä-Afrikka kiihkeästi vastustaa.

– Niin ikään ei liene sattumaa, että ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkaissut kymmeniä Israel-kriittisiä kannanottoja viime vuosina, muttei esimerkiksi ainuttakaan selvitystä antisemitismistä – yhdestä keskeisimmistä Israelin valtion olemassaolon syistä, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että Israel on paitsi yksi Välimeren alueen monikulttuurisimmista ja -arvoisimmista yhteiskunnista, myös Lähi-idän ainoa demokratia.

– Israel on avain, ei este, Lähi-idän rauhan saavuttamiselle. Niin ikään kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen tavoitteena tulisi olla purkaa Lähi-idän jännitteitä, ei luoda niitä lisää syyttämällä luokan mallioppilasta.

Östmanin terveiset ihmisoikeusjärjestölle ovat selkeät: Israel tarvitsee kansainvälisen yhteisön tuen rauhan ja kaikkien asukkaidensa oikeuksien edistämiseksi, ei läksytyksiä länsimaista käsin.

 

Ylös