– Onko hallituksen energiapolitiikan linja kylmenevät kodit, Peter Östman kysyy

3.2.2022 klo 16:55 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että EU:n vihreästä siirtymästä tulee yhteensä miljardien lisälasku Suomelle.

Östman muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että usean EU-maan päätökset ajaa sekä ydinvoima, että hiilivoima nopeutetusti alas, ovat johtaneet vakaviin energiajärjestelmän haavoittuvuuksiin ja energian hinnan nousuun.

– Suomi on lisäksi omilla päätöksillään jo heikentänyt energiaturvaamme, Östman sanoi.

– Ei kukaan turvetta ilkeyttään polta, vaan siksi, ettei tulisi kylmä

Esimerkiksi turpeen energiakäyttö aloitettiin öljykriisin seurauksena. Nyt uuden kriisin alla hajotamme huoltovarmuuden perusteita.

– Ei kukaan turvetta ilkeyttään polta, vaan siksi, ettei tulisi kylmä. Kun jotain kielletään, tarvitaan uutta tilalle. Lisää puutako uuniin.

– Kysyn asianomaiselta ministeriltä, miten hallitus aikoo vahvistaa Suomen energiahuoltovarmuutta? Vai onko hallituksen energiapolitiikan linja kylmenevät kodit, Östman kysyi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä myönsi, että energiakysymys on akuutti ja vakava kysymys. Toisaalta myönteinen puoli turpeen kannalta on se, että ratkaisuun sisältyvä 10 000 megan laitosten veroton osuus näyttää toimivan varsin hyvin.

Taustalla vaikuttaa nyt Lintilän mukaan monta tekijää: Talouden kasvu, Saksan päätös luopua ydinvoimasta, dollarin vahvistuminen suhteessa euroon ja öljynhinnan kallistuminen 50 prosentilla.

– Tähän on valitettavasti kasautunut asioita, joille hallituskaan ei voi mitään, Lintilä sanoi.

Ylös