Vakka-Suomen KD:n perustajajäsen Kauko Salmela 100-vuotias – Asuu kotihoidon tuella vielä kotonaan

4.2.2022 klo 11:20 Henkilöt KD Lehti

Kauko Salmelan poika Lassi Salmela kertoo, miten 100 vuotta täyttävä Kauko Salmela voi syntymäpäivänsä alla.

Metsänhoitaja kävi pihalla suunnitelmineen ja kysyi, kuinka Kauko voi. Sanoin, että kotihoidon avulla asuu tässä kotonaan ja täyttää 100 vuotta. Henkäisi hän syvään. ”Tervaskanto! Mikä on pitkän elämän salaisuus?”

Vastasin, että pohjalla ovat varmasti terveet geenit, raittius ja raskas ruumiillinen työ jo nuorena kotonaan Kalannin Suontaan tilalla, sekä myöhemmin avioiduttuaan oman tuvan rakentamisessa ja pellon pientareilla. ”Vaikka elämään mahtuu sota-aikojen lisäksi muutakin vaikeutta, on aina myös ollut kirkkaana vakaa luottamus suojelukseen ja johdatukseen”, kerroin.

Mopedilla lähialueen seuroissa sekä veteraanitilaisuuksissa mielellään kulkenutta ja turkulaisen bussiseurueen mukana jopa itärajalla Parikanniemisäätiön hengellisillä päivillä vieraillutta miestä alkoi ikääntyminen lopulta vaivata. Koronan tulo lukitsi viimein omaan pihapiiriin.

Kun Kauko taas eräänä sunnuntaiaamuna odotti tytär-Leenalta kyytiä kirkkoon ja sai kuulla, että rakas Kalannin kirkko on kiinni, sanoi hän: ”Älä ny, ei semmone tosi ol.”

Kun ulkoilu syksyn kylmillä loppui, suunnittelimme joululahjaksi polkulaitetta. Hyväntahtoinen lääkäri kannusti antamaan heti, eikä odottamaan joulua. Kunto onkin säilynyt hyvänä.

Taloudellisesti vaatimattomassa elämässä hänen rukouksensa aihe on aina ollut meidän lasten – Leenan, Liisan ja Lassin – elämä.

Taloudellisesti vaatimattomassa elämässä hänen rukouksensa aihe on aina ollut meidän lasten – Leenan, Liisan ja Lassin – elämä. ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan”, on ollut isän ajatus. Vieläkin hän tilaa meille UusiTie -lehden vuosikertaa.

Vuoden 1973 kevättalvella Kauko Salmelan NMKY-aikainen ystävä Kaarlo Puukki kysyi häntä perustamaan Suomen Kristillisen Liiton paikallisosastoa.

Näin, että isä paini asian kanssa. Olihan maatalousväestö perinteisesti keskustalaista. Kekkosen lehdestä leikattu kuva oli seinällä.

Lopputulos oli kuitenkin se, että annoin hänelle kyydin. Niin olimme Kalannin Hallun Puukin tuvassa 6. huhtikuuta perustamassa Vakka-Suomen paikallisosastoa. Tarkoituksena oli saada Varsinais-Suomesta oma kansanedustaja. Hanke sitten toteutuikin 1975 Sauli Hautalan päästessä eduskuntaan.

Lassi Salmela
Kirjoittaja Lassi Salmela, 70, on Vakka-Suomen KD-paikallisosaston ensimmäinen sihteeri ja Kauko Salmelan ainoa poika.

”Kyll mä pitkä ikkä olen pyytäny, mut en luullu, ett se näin mene.” 100 vuotta täyttävä Kauko Salmela syntyi Kalannissa 18. helmikuuta 1922.

 

Ylös