Monilla aloilla on nyt työvoimapula – KD:n puoluehallitus esittää työttömyysetuuden suojaosan korottamista 500 euroon

5.2.2022 klo 11:59 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n puoluehallitus esittää työttömyysetuuden suojaosan korottamista pysyvästi 500 euroon. Suojaosan korottaminen on yksi keino joustavoittaa työttömien mahdollisuuksia vastaanottaa töitä.

Hallitus korotti suojaosaa väliaikaisesti koronapandemian aikana, mutta ei jatkanut sitä.

Kristillisdemokraatit esitti suojaosan korottamisen jatkamista omassa vaihtoehtobudjetissaan viime syksynä. Tänään koolla ollut KD:n puoluehallitus ihmettelee, miksi Marinin vasemmistohallitus ei auta juuri heikommassa asemassa olevia työllistymään.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan suojaosan nosto 500 euroon lisäisi työttömyysturvamenoa 65 miljoonaa euroa, mutta vastaavasti vähentäisi asumistuen ja toimeentulotuen kuluja yhteensä 8 miljoonalla eurolla.

– Monilla aloilla on juuri nyt kova työvoimapula ja työmarkkinoilla merkittävä kohtaanto-ongelma.

Lisäksi uudistus kasvattaisi laskelman mukaan kuntien verotuottoja 18 miljoonalla eurolla. Positiiviset dynaamiset vaikutukset näkyvät työllisyydessä ja työmarkkinoilla sekä lisääntyneenä hyvinvointina.

– Monilla aloilla on juuri nyt kova työvoimapula ja työmarkkinoilla merkittävä kohtaanto-ongelma. Lisäksi sosiaaliturvajärjestelmässä on laajan tukiviidakon luomia kannustinloukkuja, jotka tekevät osa-aikaiseen työhön hakeutumisesta usein kannattamatonta.

– Nykyisessä tilanteessa kaikki toimet työvoimapulaan vastaamiseksi, pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksi ja työllistymiskynnyksen madaltamiseksi on otettava käyttöön, KD:n puoluehallituksen kannanotossa todetaan.

 

 

Ylös