– Niikon ulostulo oli Ukrainan suvereniteettia loukkaava, jota on pyydettävä anteeksi, eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo

8.2.2022 klo 15:00 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman pitää ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mikan Niikon (ps) tämänpäiväistä twiittiä Ukrainasta täysin sopimattomana.

Niikko totesi Twitterissä, että Emmanuel Macronin tai jonkun muun pitäisi astua julkisuuteen ja sanoa, että Ukraina ei liity Natoon.

Niikon ulostulo oli Östmanin mukaan Ukrainan suvereniteettia loukkaava ja pahasti ristiriidassa Suomen ulkopoliittisesta linjan kanssa.

– Tällainen ei ole ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan asemassa mitenkään soveliasta ja edellyttää vähintäänkin anteeksipyyntöä Ukrainalta.

Suomalaisten tulee päinvastoin osoittaa tukensa Ukrainan kansalle ja sen johdolle.

Östmanin mielestä EU-maiden poliitikkojen on päinvastoin korostettava Ukrainan omaa päätösvaltaa sekä annettava tuki suuren turvallisuusuhan alla olevalle maalle, jossa on jo vuosia kärsitty sotatilanteesta.

– Ukrainalaisten ohjeistaminen ja heidän johtonsa pään yli puhuminen ei kuulu toisen demokraattisen maan ulkopolitiikkaa edustavalle poliitikolle, eikä varsinkaan meille suomalaisille, jotka olemme samanlaisessa geopoliittisessa asemassa suhteessa Venäjään. Suomalaisten tulee päinvastoin osoittaa tukensa Ukrainan kansalle ja sen johdolle.

Niikko  twiittasi Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisen näkemyksensä Ukrainan kriisiin näin: ”Nyt pitäisi sitten Macronin tai jonku muun astua julkisuuteen ja sanoa että Ukraina ei liity Natoon. Muutoin neuvottelut ei onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset on karmivat. Eikö Lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee?

Niikko poisti myöhemmin twiittinsä, kun siitä syntyi kohu.

 

Ylös