Kristiina Kunnas KD-Lehden pääkirjoituksessa: Vaali-iloa seurasi paikkaneuvottelujen pettymys

10.2.2022 klo 20:22 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraateilla oli aihetta harvinaiseksi käyneeseen menestyksen iloon aluevaalien tulosiltana 23. tammikuuta. Miten hyvältä se monissa kodeissa ja puoluetoimiston tulosillassa tuntuikaan! Tuli riemukas tunne siitä, että vihdoin ollaan jonkin ison ja nostattavan äärellä.

Äänikuningas Kauko Turunen nosti KD:n Parkanon suurimmaksi puolueeksi lähes 30 prosentin äänisaaliilla.

Menestyneitä ja valtavan äänimäärän saaneita oli suuri joukko. Esiin nousevat tietenkin puolueen puheenjohtaja Sari Essayah Pohjois-Savossa, Tampereen kansanedustaja Sari Tanus Pirkanmaalla, Marja-Leena Kemppainen ja Matti Heikkinen Pohjois-Pohjanmaalla, Lapin Timo Alaräisänen, Satakunnan kolmikko, Tiina Tuomelan hieno äänimäärä Vantaa-Keravalla ja ruotsinkielisten menestys Pohjanmaalla. Äänikuningas Kauko Turunen nosti KD:n Parkanon suurimmaksi puolueeksi lähes 30 prosentin äänisaaliilla. Hän kuului niihin läpimenijöihin, jotka ”osaavat käyttää laskinta”, kuten yrittäjä-varakansanedustaja itse muistuttaa. Sote-ammattilaisuus ja kokemus olivat muutoin valttia monen läpimenijän kohdalla. Ilon aiheita on monta!

Muutamat hilkulla olleet mutta toteutumatta jääneet ”läheltä piti” -paikat aina harmittavat. Jossittelu on kuitenkin hyödytöntä, kuten jälkiviisauskin. Paitsi opin kannalta: tehdään seuraavalla kerralla enemmän, aiemmin ja paremmin. Ei pidä jäädä rypemään siihen, mille ei enää mitään voi.

Jossittelu on kuitenkin hyödytöntä, kuten jälkiviisauskin. Paitsi opin kannalta: tehdään seuraavalla kerralla enemmän, aiemmin ja paremmin.

Tyytyväisyyteen ja onnistumisen tunteeseen ei kuitenkaan saanut jäädä pitkäksi aikaa lekottelemaan. Vaali-iloa seurasivat heti aluevaltuustojen paikkaneuvottelut, ja niistä koitui osassa maata Kristillisdemokraateille ja jopa monelle menestyjälle pohjattoman paha mieli. Esimerkiksi Uudellamaalla paikkaneuvotteluja ei edes tullut, vaan Kristillisdemokraatit jätettiin törkeästi niiden ulkopuolelle.

Politiikan peli – ja suurten ylivertaisuus ja omavaltaisuus suhteessa pieniin – osoitti jälleen kerran raadollisuutensa. Tämä karaisee, ellei sitten katkeroita! KD-aluevaltuutetut tarvitsevat jo ennen aluevaltuustokauden alkamista viisautta ja anteeksiantavaa mieltä. Muuten yhteistyö tyssää ennen kuin pääsee edes alkamaan.

KD-Lehden ja kdlehti.fi-verkkolehden päätoimittaja Kristiina Kunnas

 

 

Ylös