Piiripuheenjohtajat KD:n aluevaalituloksen kimpussa – Monta iloista uutista, vain muutama harmin paikka

12.2.2022 klo 14:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien piiripuheenjohtajat ruotivat aluevaalien tulosta. 57 aluevaltuutettua saatiin niin, että kaikilla hyvinvointialueilla on KD-edustus. Päällimmäisenä tyytyväisyyden syynä monella puheenjohtajalla ovat saadut paikat, mutta muutama läheltä piti -tilanne sekä jäämättä saadut paikat harmittavat.

Uusimaa ja neljä aluevaltuustoa

Sinkkosen Tiinan kanssa oli vaali-iltana tosi jännää, ja lopulta hänen paikkansa Itä-Uudellamaalla varmistui. Se on iso ilo. Tietenkin harmittaa Länsi-Uudenmaan kolmannen paikan jääminen täpärästi pois. Vantaa-Keravallekin olisi ollut kolmas paikka hienoa saada, toteaa Uudenmaan suuren piirin puheenjohtaja Reija Taupila. Hän nousi aluevaltuustoon Keski-Uudellamaalla.

Uusimaa on jaettu neljään hyvinvointialueeseen, ja lisäksi Helsinki on vielä viides, erillinen alueensa.

– Paikkaneuvotteluissa isot puolueet tekivät tempun, jolla meidät jätettiin ulos.

– Jokaiselle alueelle saatiin hyviä ihmisiä valtuutetuiksi, mutta paikkaneuvottelut jäivät kirvelemään.

Sipoolainen laulunopettaja ja sairaanhoitaja Tiina Sinkkonen nousi kahden äänen turvin Itä-Uudenmaan aluevaltuustoon, Porvoon Jere Riikosen seuraksi.

 

Varsinais-Suomi – gallupit lyötiin kirkkaasti

– Yksi päivä pidettiin kesälomaa kuntavaalien jälkeen, sitten aloitettiin 15. kesäkuuta aluevaalirekry. Meille ennustettiin ensin nolla paikkaa, sitten yksi. Mutta täydellä listalla saimme lopulta kaksi, iloitsee puheenjohtaja Mimosa Helander.

– Vaikka gallupit lyötiin, ei kaksi aluevaltuutettua vielä ole loistava tulos. Loistavaa sen sijaan on se, että porukan yhteishenki saatiin nousemaan. Ihmiset ovat nyt innostuneet! Nyt aiomme pitää näistä 98 ehdokkaasta kiinni!

– Haluamme kasvaa. Olemme jo aloittaneet valmistautumisen eduskuntavaaleihin.
Varsinais-Suomessa tehtiin oma vaalilehti, jota jaettiin 100 000 kappaletta.

– Se vaati järkyttävän paljon töitä. Mutta aikomuksena on tehdä jatkossakin lehtiä.

Liedon kunnanvaltuutettu, lääkäri ja toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kuokkanen on Varsinais-Suomen tuore aluevaltuutettu.

Satakunta – ”Mykkyrällä onnesta”

–  Epäilen, että meidän on erittäin vaikea saada vaaliliittoa tämän jälkeen. Nyt meni kyllä nappiin, sanoo piirin puheenjohtaja ja aluevaltuustoon Porista noussut Simo Korpela.

– Tosin saimme omilta kritiikkiä siitä, että olimme vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa.

– Tuloksen perusteella onnistuminen oli täydellinen, mutta äänipottia emme kasvattaneet puolueelle.

– Aluevaalitulos sai meidät mykkyrälle onnesta.

Satakaunnan uudet KD-aluevaltuutetut ovat Simo Korpelan lisäksi porilainen erikoislääkäri Marketta Juntunen ja Rauman kaupunginvaltuutettu, tekniikan tohtori Sauli Ahvenjärvi. (kuva Suvi Tuomela)

 

Häme – yhteensä kuusi KD-aluevaltuutettua ja yhdeksän varavaltuutettua

–  Haastetta on, kun piiri jakautuu kahteen hyvinvointialueeseen. Tyytyväisiä tulokseen olemme. Kanta-Hämeessä saimme kolme paikkaa ja Päijät-Hämeessä saavutetusta kuudesta paikasta kolme on Kristillisdemokraattien, ja varavaltuutettuja KD:llä on yhteensä yhdeksän, toteaa piiripuheenjohtaja Hannele Saari. Hänet valittiin Kanta-Hämeen aluevaltuustoon Riihimäeltä.

– Mietityttää se, miten saisi useampia ehdokkaita motivoitumaan kampanjoimaan. Moni ei tehnyt ainakaan näkyvää kampanjaa.

– Täysi lista kuulostaa hyvältä. Kuitenkaan ei pitäisi ehdokkaiden joukkoon päästä pujahtamaan sellaisia, jotka eivät kerää ainuttakaan ääntä.

Lahden kaupunginvaltuutettu Sonja Falk (vas.) on Päijät-Hämeen tuore aluevaltuutettu, Riihimäen kaupunginvaltuutettu Hannele Saari Kanta-Hämeen.

 

Pirkanmaalla eduskuntakampanja jo aloitettu

–  Saimme 83 ehdokasta. Moni otti rekryssä tärkeän vastuun. Yhteistyö oli innostavaa ja hyvää. Saimme paljon uusia, aktiivisia ihmisiä mukaan. Tällä loimme pohjaa myös tulevalle. Olemme jo muodostaneet eduskuntavaalityöryhmän.

Halusimme tukea ehdokkaita kampanjoinnissa. Järjestimme ehdokaskuvauksia ja halukkaille mainontaa, kertoo puheenjohtaja Piia Nurmela. Hän pääsi vara-aluevaltuutetuksi.

– Lähetimme mielipidekirjoituksia lehtiin ja ne menivät hyvin läpi. Lisäksi meillä oli mainontaa paikallisradioissa.

– Yritimme olla mahdollisimman monessa eri lehdessä näkyvillä ehdokasmainoksissa. Tarkoituksenamme oli vuokrata kampanja-auto, mutta se jäi pandemian vuoksi toteuttamatta. Ehkä eduskuntavaaleissa sitten!

Parkanon äänikuningas, yrittäjä ja varakansanedustaja Kauko Turunen valittiin aluevaltuustoon. Parkanossa Kristillisdemokraattien kannatus oli noin 30 prosenttia. Turunen on Parkanon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

 

Kymi – Etelä-Karjalan kohdalla olemme nyt jälkiviisaita

– Kymen piiriin kuuluvat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueet.

– Odotimme molempiin kahta valtuutettua, mutta saimme Etelä-Karjalassa vain yhden.

– Paikallislehdissä ennustettiin, että lähes kaikki aluevaltuutetut tulisivat Lappeenrannasta ja Imatralta. Esimerkiksi Ruokolahdelle ennustettiin nolla paikkaa, mutta tulikin neljä. Taisimme menettää ääniä ja äänestäjiä muiden paikkakuntien ehdokkaille, jotka eivät olleet kristillisdemokraatteja.

– Äänestyskäyttäytyminen oli täysin ennalta-arvaamatonta.

– Jälkiviisas sanoisi, että olisi pitänyt laittaa paukut toisin.

–  Jäimme 165 ääntä vaille toisesta paikasta Etelä-Karjalassa, toteaa läpimennyt lääkäri ja Kymen piirin puheenjohtaja Juha Rantalainen.

Nuorisopsykiatri Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen Kouvolasta on Kymenlaakson tuore aluevaltuutettu.

 

Etelä-Savo – 12 kuntaa ja lähes kaikissa kunnissa ehdokkaat

– Etelä-Savossa vaalit olivat Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloiden välinen kisa.

– Mikkeli ja Savonlinna ja Pieksämäki muodostavat kolminapaisen hyvinvointialueen.

– Äänestäjien käyttäytyminen ei satanut KD:n laariin. Savonlinnassa Liike Nyt teki jytkyn, joka henkilöityi Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin entiseen johtajaan Panu Peitsaroon. Liike Nyt tuli Savonlinnan suurimmaksi puolueeksi.

– Vahvat persoonat onnistuivat tässä sairaaloiden keskinäisessä kisassa.

– Puumalassa meillä oli 9,8 prosentin kannatus. Mutta muualla hyvinvointialueella vaalit menivät meille huonosti, joten tässä on nyt selitysten aika, toteaa aluevaltuustoon valittu piiripuheenjohtaja Jouni Koskela.

Jouni Koskela Savonlinnasta vierellään Mikkelin Liisa Ahonen, molemmat läpi Etelä-Savon aluevaltuustoon. Varavaltuutetuksi tuli Puumalan kunnanvaltuutettu Olavi Kietäväinen (oikealla).

Pohjois-Karjala – Rekry onnistui

– Aluevaalit olivat haaste. Tuntui, että ihmiset eivät vielä tienneet, mistä aluevaaleissa äänestetään.

– Iso kiitos piirin puheenjohtajalle Jasmin Pyöriäiselle ja puolueen puheenjohtajalle Sari Essayah’lle rekryn onnistumisesta. Saimme 60 ehdokasta, toteaa varapuheenjohtaja Jarmo Pippola.

Liperin vahva kaksikko Maija Silvennoinen ja Satu Melkko muutaman vuosi sitten. Kumpikin valittiin Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon.

Pohjois-Savo – Erinomainen tilanne – Sari keräsi huimasti ääniä

– Jopa Kuopiossa KD:n yhteistulos oli 7,1 %. Kun Sari Essayah sai lähes 4 000 ääntä, niin seuraava kristillisdemokraatti sai alle 300 ääntä.

– Meille kannatti se, että haimme pienistäkin kunnista kunnanvaltuutettuja ehdolle. Kaikki äänet eivät pienissä kunnissa menneet keskustalaisille, kiittää puheenjohtaja ja varavaltuutetuksi valittu Teija Airaksinen.

–  Erinomaisena esimerkkinä on pieni Rautavaaran kunta, jossa äänestysprosentti oli lähes 30 %, ja josta tuli varavaltuutetun paikka. Vieremältä KD:n Sari Kaurala pääsi kuntansa ainoana aluevaltuutetuksi.

– Toritapahtumia ei ollut ollenkaan koronarajoitusten vuoksi, mutta lehtikirjoituksia saimme. Ehdokkaat kirjoittivat mielipidekirjoituksia kiitettävästi.

Sairaanhoitaja Sari Kaurala valittiin Vieremältä Pohjois-Savon aluevaltuustoon.

Keski-Suomi – Neljäs paikka jäi niukasti saamatta

– Ehdokashankinta lähti nihkeästi, mutta lopulta saimme hyvän ehdokasmäärän ja valtavan hyvää asiantuntemusta. Sieltä löytyi innostusta seuraaviinkin vaaleihin, sitä ainakin toivon.

– Meillä oli jonkin verran vaalitilaisuuksia. Keskellä talvea ne eivät kuitenkaan kovin häävejä ole – ei kansa liiku sillä tavalla kuin normaalioloissa ja kevätvaaleissa, toteaa puheenjohtaja Hannu Suni.

– Jäimme hilkulla neljännestä päivästä, pieni katkeruus jäi siitä. Ennustetta paremmin menestyimme kuitenkin.

– Kolme paikkaamme menivät Jyväskylään. Varapaikat menivät Äänekoskelle, Laukaaseen ja Muurameen.

Kristillisen koulun rehtori Petteri Muotka Jyväskylästä valittiin Keski-Suomen aluevaltuustoon.

Pohjanmaa – Ruotsinkielisen KD:n vahva menestys antoi hyvän tuloksen

Pohjanmaan KD-piirin alueella ovat hyvinvointialueista Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa, jonka pohjoisosat kuuluvat Keski-Pohjanmaan KD-piirin alueelle.

– Pohjanmaan vahva ruotsinkielinen osa johti meidät hyvään tulokseen, eteläisestä osasta tuli varavaltuutettuja. Neljäs paikka otettiin Vaasan äänillä, kertoo puheenjohtaja Ari Koski.

–  Etelä-Pohjanmaalla ehdokkaita oli 52 ja saatiin kolme valtuutettua.

–  Saimme lopulta hyvin ehdokkaita. Näyttää olevan ensisijaisen tärkeää se työ, mitä puheenjohtajat Sari Essayah ja Peter Östman tekivät.

– Perustimme vaalityöryhmät, joiden myötä saimme hyvää yhteistyötä.

– Tulevaisuudessa perusteltu kehityskohde olisi KD:n yhteinen vahva sisäinen yhteistyö. Meidän pitäisi saada tämä Pohjanmaan laaja alue soimaan parhaiten. Aletaan kehittää hyvä uusi piirijako!

KD Pohjanmaan tuore puheenjohtaja Ari Koski on vaasalainen.

Keski-Pohjanmaa – Hyvinvointialueet ja KD-piirien rajat mietityttävät

– Keski-Pohjanmaalla oli monipuoliset ehdokkaat. Saimmeko potentiaalin irti? Hyvin harvoilla oli merkittävä oma kampanja. Olimme pyytäneet myös sellaisia ehdokkaita, jotka olivat ilman kampanjaa mukana.

– Esimerkiksi Facebook-esittelyt jäivät näihin vaaleihin tekemättä. Rahkeet eivät nyt riittäneet.

– Meillä oli 6,9 prosentin kannatus. Se on tällä alueella hieman matala, sillä menetimme aiempiin vaaleihin verrattuna. Perussuomalaiset menettivät näissä vaaleissa paljon. Olen hieman pettynyt siitä, ettemme saaneet siitä haukatuksi isompaa osuutta meille, pohtii puheenjohtaja ja aluevaltuutetuksi valittu Hanna-Lea Ahlskog.

–  Hyvinvointialueen rajat ovat nyt hankalat tähän KD:n piirijakoomme verrattuna. Pohjanmaan tulokseen olemme tosi tyytyväisiä meidän osalta. Mieluusti olisi saanut Vaasaankin tulla paikka.

– Puheenjohtajaan saa olla todella tyytyväinen. Ihmiset arvostavat meidän ehdokkaitamme ja edustajiamme myös siksi, kun Sari Essayah on tehnyt niin hyvän työn.

KD:n 1. varapuheenjohtaja, Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Peter Östman Luodosta valittiin Pohjanmaan aluevaltuustoon ja KD Svenskanin eli Ruotsinkielisen erityisjärjestön puheenjohtaja Leo Byskata varavaltuutetuksi Keski-Pohjanmaalla.

Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu – Kaksi molempiin

– Vaaliliiton kautta saimme kaksi valtuutettua Pohjois-Pohjanmaalle. Marja-Leena Kemppainen ja Matti Heikkinen olivat kärkiehdokkaat. Se on totta kai vähän hankala tilanne muille ehdokkaille. Eduskuntavaaleissa taas tarvitaan kampanja kaikille ehdokkaille, pohtii puheenjohtaja Leena Askeli.

– Meillä on täällä tyytyväisyyttä ja monta kysymysmerkkiä, Askeli summaa.

– Kainuussa jännitimme toista paikkaa. Jaakko Mikkola oli mennyt jo nukkumaan, kun ajatteli, ettei paikkaa tule. Tuli kuitenkin!

Oulaisten äänikuningas Matti Heikkinen sekä Oulun pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Marja-Leena Kemppainen ovat Pohjois-Pohjanmaan uudet aluevaltuutetut.

Lappi

– Met tehemmä yhessä.

– Tämä Enontekiön slogan sopi tähän aluevaalityöhön. Pystyimme yhteisellä wa-ryhmällä pitämään yhteyttä täällä laajalla Lapin-maalla. Vaalityö tehtiin yhdessä, piirin enontekiöläinen puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu Outi Kurkela kertoo.

– Paljon auttoivat tiimiläiset Timoa. Monet täällä maakunnissa tehimmä töitä. Vein Kolariin, Muonioon, Kittilään ja Enontekiöön julisteita. Työ tuotti ääniä, vaikka täällä Länsikairassa Alaräisänen ei ollut niin tunnettu.

Ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen oli Lapin ainoa KD-ehdokas. Hän keräsi Lapissa kuudenneksi eniten ääniä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös