Terveyskeskuslääkäri Annukka Ojala aloittaa Pohjois-Savon aluevaltuustossa

14.2.2022 klo 08:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kuopiolainen terveyskeskuslääkäri Annukka Ojala debytoi kuntavaaleissa ja meni puoli vuotta myöhemmin läpi aluevaaleissa Pohjois-Savossa.

– Odotan valtuustotyöskentelyä innolla. Tiedän, että minulla on paljon opittavaa mutta myös jotain annettavaa. Näkisin ryhmämme tehokkaana ja vaikutusvaltaisena monipuolisen kokemuksen ja Sari Essayahin asiantuntemuksen ansiosta, hän kertoo.

Ojala keräsi Pohjois-Savossa kristillisdemokraattien listalla toiseksi eniten ääniä ja vahvistaa omalta osaltaan KD:n listalta valituiksi tullutta sote-ammattilaisten kaartia.

Essayahia lukuunottamatta neljä muuta KD:n Pohjois-Savon aluevaltuutettua on terveydenhuollon ammattilaisia: Ojalan lisäksi Björn Cederberg ja Riitta Anttila ovat ammatiltaan lääkäreitä ja Sari Kaurala on sairaanhoitaja.

Varsinaista kampanjointia Ojala kertoo tehneensä poikkeusoloissa vähän.

– Kirjoitin muutaman mielipidekirjoituksen paikalliseen lehteen omasta alastani, mutta aika hyvissä ajoin jo ennen vaaleja. Lisäksi julkaisin samoja ja pienempiä kirjoituksia myös facebookissa sekä osallistuin paikallislehtien yhteismainoksiin.

– Savon sanomien vaalitenttiin osallistuminen oli varmaan isoin juttu, hän kertoo.

– Peruspalveluihin panostaminen vähentäisi kustannuksia kalliimmasta päästä eli päivystyksestä ja erikoissairaanhoidosta sekä lisäisi kaiken ennaltaehkäisyn mahdollistamista

Enimmäkseen Ojala teki vaalityötä pitämällä asioita esillä arjen kanssakäymisissä.

– Uskoisin myös useissa eri paikoissa työskentelemisen vaikuttaneen vaalitulokseen etenkin, kun kyseessä olivat sote-vaalit. Monet työtoverit myös kannustivat ja tiettävästi kertoivat minusta myös muille.

Kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita hahmottava ja muutosvalmis lääkäri kertoo olevansa ratkaisukeskeinen.

– Uskoisin sen jääneen monelle mieleen. Joukosta erottuminen ei kuitenkaan ole helppoa, mutta uskoisin näkemyksen perusterveydenhuollosta ja sen tilanteesta erottaneen minua monista muista ehdokkaista.

Sosiaali- ja terveysalasta ja sen uudistuksesta läheisimpiä Ojalalle ovat ehdottomasti ennaltaehkäisy ja peruspalveluihin panostaminen. Ennaltaehkäisyn merkitys etenkin mielenterveyden näkökulmasta kaipaa hänen mukaansa merkittävää parannusta ja säästäisi yksilön ja hänen läheisten kärsimyksen lisäksi myös paljon resursseja.

– Peruspalveluihin panostaminen vähentäisi kustannuksia kalliimmasta päästä eli päivystyksestä ja erikoissairaanhoidosta sekä lisäisi kaiken ennaltaehkäisyn mahdollistamista. Se toisi todennäköisesti myös potilastyytyväisyyttä.

Peruspalveluilla hän tarkoittaa sekä sosiaalipuolen että perusterveydenhuollon palveluja.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella olisi hänen mielestään tärkeää lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen yhteistyötä. Myös erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisen yhteistyön jouhevoittaminen olisi tärkeää.

Lisäksi etenkin täällä Pohjois-Savossa mielenterveyspalveluiden haasteelliseen tilanteeseen tulisi saada helpotusta.

– Tätä todennäköisesti edesauttaisi juurikin ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin panostaminen, hän sanoo.

Annukka Ojala

– 30-vuotias kuopiolainen terveyskeskuslääkäri. Erikoistumassa yleislääketieteeseen.

– Aviomies ja 3-, 5- ja 6-vuotiaat lapset.

– Kuopion kaupungin varavaltuutettu sekä kasvun ja oppimisen lautakunnan varavaltuutettu.

– Harrastaa luonnossa liikkumista ja eräilyä, laulamista, kiipeilyä, lautapelailua, käsitöitä ja maalaamista.

Ylös