Piispat kutsuvat rukoilemaan rauhaa Ukrainaan

20.2.2022 klo 14:35 Ulkomaat Merja Eräpolku

Ukrainan jännittyneessä tilanteessa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat kutsuvat kaikkia kristittyjä rukoilemaan rauhan puolesta.

Yhteisessä 16. helmikuuta lähettämässään vetoomuksessa piispat toivovat, että kirkoissa esirukouksen liitetään seuraava rukous:

Pyhä Kolmiyhteinen Jumala,
Vahvista meissä toivoa, kun sodan uhka ahdistaa.
Varjele Ukrainan kansaa.
Säästä ihmiset sodan kärsimyksiltä,
suo etteivät perheet jää sen jalkoihin.
Vahvista yhteyttä ihmisten, kansojen ja valtioiden välillä.
Auta löytämään tie kestävään rauhaan ja sovintoon.
Vapahtajamme Jeesus Kristus,
tule sinä rauhaksi levottomiin sydämiimme.
Tee meistä rauhasi välikappaleita työpaikoilla, luottamustoimissa ja ystävien parissa. 

Facebook-päivityksessään 14.2. Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo pohtii kansainvälistä tilannetta Ukrainaan liittyen.

– Kaikesta huolimatta ainoa vastuullinen ajattelumalli tässä tilanteessa on panostaa diplomatiaan. Sillä saralla Suomi on toiminut vastuullisesti. Tasavallan presidentti Niinistön toimet saavat laajasti arvostusta ympäri maailmaa ja myös ulkoministeri Pekka Haavisto on puheissaan ollut hyvin analyyttinen ja viisas. Jospa järki sentään vielä voittaisi. Verkottuneessa maailmassa lisääntyvä jännitys vaikuttaa Suomeenkin, vaikka meihin ei mitään suoraa uhkaa kohdistukaan. Olisi kuitenkin pään pistämistä pensaaseen ajatella, että Suomi olisi jotenkin täysin immuuni ja erillinen saareke tässä valtapelissä. Miten Suomi pitkällä tähtäimellä hoitaa omat kansalliset turvallisuustarpeensa – nykymallilla vai Naton jäsenenä – siihen en ota kantaa. Keskustella asiasta kuitenkin kannattaa.

Hän päättää päivityksensä myös rukouskehotukseen:

– Mitä voimme siis tavallisina ihmisinä tehdä? Voimme toimia rauhan välikappaleina lähipiirissämme ja voimme rukoilla viisautta ja malttia maailman johtajille. Kehotan kaikkia Oulun hiippakunnan seurakuntia kantamaan jumalanpalvelusten esirukouksissa Jumalan eteen Ukrainan kansaa ja koko maailmanpoliittista tilannetta.

Ylös