”Kela-korvausta tulisi vahvistaa purkamisen sijaan” – Päivi Räsäsen mielestä korvausta tarvitaan nyt hoitovelan purkamiseksi

21.2.2022 klo 10:12 Politiikka Samuli Rissanen

– Kela-korvausten taso on jo tällä hetkellä riittämätön. Kuitenkin ne ovat toimineet kannustimena käyttää myös omia varoja terveydenhuollon rahoittamiseen, Räsänen sanoo.

Hallitus vaikeni ennen aluevaaleja aikeistaan romuttaa yksityisen hoidon kela-korvaukset. KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan parlamentaarisessa työryhmässä vielä viime vuoden lopulla vallitsi yksimielisyys siitä, että hallituksen aiemmin kaavailemia leikkauksia kelakorvauksiin ei toteutettaisi.

– Nyt, vaalien jälkeen valmistellaankin esitystä, jossa jo ensi vuonna Kela-korvauksiin kohdistettaisiin 64 miljoonan euron leikkaukset.

Yli 3 miljoonaa vuosittaista Kela-korvattua yksityislääkärikäyntiä kertoo näiden palveluiden tarpeesta

Räsäsen mielestä yli 3 miljoonaa vuosittaista Kela-korvattua yksityislääkärikäyntiä kertoo näiden palveluiden tarpeesta. Korvauksia tarvitsevat erityisesti ikäihmiset, naiset ja pienituloiset. Gynekologi-, silmälääkäri-, hammaslääkäripalveluissa nämä ovat käytännössä välttämättömiä.

Kela-korvausten taso on hänen mukaansa jo tällä hetkellä riittämätön. Kuitenkin ne ovat toimineet kannustimena käyttää myös omia varoja terveydenhuollon rahoittamiseen. Hallituksen aikoma leikkaus uhkaa ruuhkauttaa tiukoilla olevat julkiset palvelut entisestään.

– Yhteiskunnan kannalta Kela-korvattu lääkärikäynti tulee edullisemmaksi kuin julkisen terveydenhuollon lääkärikäynti. Hallituksen linjaus ei ole taloudellisesti järkevää. Leikkauspäätös onkin perustaltaan ideologinen, se nousee periaatteellisesta vastustuksesta yksityisiä palveluita kohtaan.

– Kelakorvausten leikkauksen sijaan niitä tulisi vahvistaa, jotta palveluruuhkaa saataisiin purettua. Hoitovelkaa on erityisesti koronan jäljiltä runsaasti eikä siitä selviydytä ilman yksityisen palvelutuotannon tukea, Räsänen arvioi.

Ylös