Maatalouden kriisi on kansallinen hätätila, KD Naiset varoittaa

21.2.2022 klo 10:22 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattiset KD Naiset varoittaa, että Suomen maatalous on hätätilassa, koska yli 2000 tilaa on akuutissa maksuvalmiuskriisissä. Suurelta osalta lihatiloja loppuu raha ja rahoituskelpoisuus kesään mennessä.

Tuotantokustannukset mukaan lukien sähkönhinta ovat nousseet rajusti mutta tuottajahinnoissa nousu ei näy. Meillä on käsissämme ruokakriisi, on kyse kansallisesta ruokaturvasta, KD Naiset arvioi kannanotossaan.

– Tilojen ei saa antaa joutua konkurssiin. Kauniiden sanojen lisäksi on tehtävä jotakin. Asia pitää nostaa nopeasti keskusteluun eduskunnassa ja helpottaa maanviljelijöjen ja lihantuottajien tilannetta pikaisin toimin esimerkiksi ruokaketjua korjaamalla, KD Naiset vaatii.

– Ei ole oikein, että tuotantokustannukset nousevat mutta tuottajahinnoissa se ei näy.

Tuottajien pitää saada oikea ja riittävä korvaus tuottamastaan ruuasta.

– Ei ole oikein, että tuotantokustannukset nousevat mutta tuottajahinnoissa se ei näy. Kauppa sen sijaan takoo jopa ennätystuloksia.

Suomalaiset haluavat syödä suomalaista ruokaa, joka on lähellä tuotettua ja puhdasta. KD Naiset kehottaakin kaikkia mahdollisuuksiensa mukaan ostamaan alkuperäisiä tuotteita halpuutettujen kaupan merkkien sijaan.

– Näin voimme omilla valinnoillamme tukea suomalisten tilojen tilannetta parhaiten.

– Ilmastonmuutoksen edetessä ja kansainvälisten jännitteiden lisääntyessä, on erityisen tärkeää pitää huolta omasta kotimaisesta ruoantuotannosta. Nyt näyttää siltä, että lihantuotanto tilojen lopettamisen myötä laskee nopeammin kuin lihan kulutus, KD Naiset muistuttaa.

Ylös