”On hyvä, että NordStream 2-kaasuputkihanke nyt keskeytetään” – Peter Östman sanoo, että Venäjälle asetetut pakotteet eivät saa olla liian kevyitä

22.2.2022 klo 14:27 Eduskunta Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman arvioi kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa, että EU:n pakotteet eivät saa olla liian kevyitä.

Venäjän pyrkimys rakentaa etupiiriiään lähialueilleen on käynyt selväksi, pääministeri Sanna Marin kertoi eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

– Suomi tuomitsee Venäjän yksipuoliset, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavat toimet, hän totesi eduskunnan täysistunnon alkajaisiksi.

Venäjän uhittelu otti uusia kierroksia eilen, kun Putin allekirjoitti Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden tunnustamista koskevan määräyksen.

Suomi vastaa Marinin mukaan Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

Teemme hyvin, kun rukoilemme rauhaa Ukrainaan

Marin kertoi jo keskustelleensa asiasta EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa ja EU:n ministerineuvoston on vielä tänään määrä päättää Venäjään kohdistuvista uusista sanktioista.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman arvioi ryhmpuheenvuorossaan, että EU:n pakotteet eivät saa olla liian kevyitä. Venäjä on loukannut Ukrainan suvereniteettia, ja lännen on suhtauduttava asiaan sen mukaisesti.

– Jos pakotteet jäävät kevyiksi, se viestii Venäjälle, ettemme pidä itsenäisyystunnustuksia ja joukkojen siirtoja vielä kovin vakavina toimina. Näin ei saa olla. On hyvä, että NordStream 2 kaasuputkihanke nyt keskeytetään, Östman totesi.

Kriisi on eskaloitunut nopeammin ja pahemmaksi kuin Eurooppa naiivisti on osannut kuvitella. EU:n on oltava pakoterintamassaan yhtenäinen ja vahva. Suomen ääni ja naapurimaan tuntemus on saatava kuulumaan EU-pöydissä paremmin. Ylitsemme tai ohitsemme ei voi kävellä.

– Työtä rauhan eteen on tehtävä jatkuvasti, ja ovi diplomatian pöytään pidettävä auki. Pahinta kriisissä on, että sen kärsijöitä ovat tavalliset ihmiset, joista tehdään informaatiosodan ja valtapolitiikan pelinappuloita. Teemme hyvin, kun rukoilemme rauhaa Ukrainaan, Östman sanoi.

 

Ylös