”Venäjän toimet tulivat yllätyksenä, samoin koronapandemia” – Sari Tanus kysyy Suomen varautumissuunnitelmien perään

24.2.2022 klo 16:58 Eduskunta Samuli Rissanen

– Putinin todelliset kasvot ovat paljastuneet ja todistamme järkyttäviä, yksiselitteisesti tuomittavia tapahtumia Ukrainassa. Monille tämä tuli yllätyksenä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Hän kysyy Suomen varautumisen perään.

Eduskunnan kyselytunti käytiin normaaliin tapaan tänään torstaina, vaikka Venäjä oli aamuyöllä hyökännyt Ukrainaan.

Syttynyt sota kuitenkin hallitsi kyselytuntia, sillä kaikki ryhmät kysyivät hallitukselta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kysyi Suomen varautumisesta ja varautumissuunnitelmista erilaisiin kriiseihin. Hän mainitsi laajat, monitahoiset häiriötilat, voimakkaan hybridivaikuttamisen, laaja kyberhyökkäyksen, iso pakolaisaallon, uuden pandemian, ydinonnettomuuden tai sotatilan.

– Varautumispuheista huolimatta yllätyksenä tuli myös koronapandemia, johon olimme huonosti varautuneet, jonka alusta alkaen meillä oli suuria ongelmia kriisin johtamisessa, lainsäädännössä ja lain tulkinnoissa. Terveydenhoidossa eri osa-alueilla oli isoja kapasiteetti- ja toiminnallisia haasteita ja pulaa perustarvikkeista, Tanus sanoi.

Miten hallitus on varautunut vastaaviin, tai monta kertaa pahempiin kriiseihin?

Varautumissuunnitelmat eivät hänen mukaansa olleet ajantasaisia ja saattoi jopa kysyä, oliko niitä lainkaan.

– Kysyisin, miten hallitus on varautunut vastaaviin, tai monta kertaa pahempiin kriiseihin. Ovatko yksityiskohtaiset varautumissuunnitelmat käytännön selkeine ohjeineen nyt olemassa, vai ovatko ne edelleen vain kuolleita kirjaimia joissain ministeriöissä, Tanus tiedusteli.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen vakuutti, että suomalaisten puolustus on kunnossa, vaikka aivan Suomen lähialueilla on nyt rauhallista.

– Meillä on panostettu puolustukseen, myös huonojen aikojen varalle.

Venäjän agressiot Ukrainassa osoittavat Tanuksen mukaan kouriintuntuvasti, että millainen tahansa kriisi voi olla käsillä paljon nopeammin, kuin voimme ennakoida.

Käytännön varautumisessa on kuitenkin parannettavaa.

Hän tiedusteli, olisiko mahdollista perustaa erillinen varautumisyksikkö, joka koeponnistaisi eri ministeriöiden ja toimijoiden varautumista mahdollisiin tuleviin kriiseihin.

– Huoltovarmuus, poliittinen päätöksenteko, terveydenhoidon, puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kapasiteetin riittävyys. Tässä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Arvoisa ministeri, näettekö että tällaiselle toimijalle olisi tarvetta.

Sisäministeri Krista Mikkosen mukaan Suomen täytyy varautua erilaisiin skenaarioihin, on ne se sitten puolustuksellisia tai siviilitilanteisiin, kansalliseen turvallisuuteen ja erilaisiin tapoihimme, joihin yritetään vaikuttaa.

Hän kertoi, että ministeriöiden perustyötä on myös harjoitella erilaisia tilanteita, kuten kyberhyökkäyksiä tai laajamittaisia maahantuloja.

Ylös