”KD:n kanta on avoin Nato-jäsenyydelle, jos se katsotaan tarpeelliseksi” – Sari Essayah muistuttaa, että nyt eletään sodan kriisiä ja Nato-jäsenyydelle on oltava myös kansan enemmistön tuki

1.3.2022 klo 16:43 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Sanna Marin on kutsunut koolle eduskuntapuolueiden puoluejohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelemaan turvallisuustilanteesta ja Ukrainan sodasta.

Pääministeri Sanna Marin ja eduskuntapuolueet tapaavat tänään eduskunnassa käydäkseen läpi Ukrainan tilannetta.

Puolueet pohtivat myös, miten Nato-kansanäänestystä vaativaa kansalaisaloitetta käsitellään.

Kokous alkoi kello 16.30.

Kokoukseen matkalla ollut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että tarkoitus oli alunperin keskustella kyberturvallisuudesta, mutta otsikko vaihtui Ukrainan sodan ja ajankohtaisen Nato-teeman vuoksi. Nyt tarkoitus on keskustella kansalaisaloitteesta, jossa perätään kansanäänestyksen järjestämistä Nato-jäsenyydestä.

KD:n kanta on ollut avoin tässä tilanteessa: Voidaan harkita, onko Nato-jäsenyys ajankohtainen.

Eduskunnalla on hänen mukaansa vakiintunut tapa siitä, millä tavalla kansalaisaloitteita käsitellään.

Kristillisdemokraatit ovat tehneet viime elokuun puoluekokouksessaan linjauksen Natosta.

– Sitten meillä on aiempi linjaus siitä, että jos Suomi katsoo Nato-jäsenyyden turvallisuuspoliittisesti perustelluksi, niin olemme valmiita siihen.

Essayah’n mukaan Nato-jäsenyyteen tarvitaan kansan enemmistön tuki, joka voidaan selvittää kansanäänestyksellä.

Hän muistuttaa, että turvallisuuspoliittinen tilanne on todellakin muuttunut. KD:n kanta on ollut avoin tässä tilanteessa: Voidaan harkita, onko Nato-jäsenyys ajankohtainen.

– On muistettava, että elämme nyt keskellä sodan kriisiä.

Essayah mukaan myös puolustusbudjettia on mahdollisuus kasvattaa; tosin juuri äsken on tehty isoja hävittäjä – ja laivuehankintoja.

– KD:lla on myös puoluekokousaloite siitä, että irtaudumme Ottawan jalkaväkimiinasopimuksesta.

Essayah korosti kuitenkin, että nyt kyse on yhteisen kuvan hahmottamisesta. Hän kertoi kristillisdemokraattien tukevan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

– Arvostan sitä, että kriisin keskellä kutsutaan parlamentaarisesti ryhmät koolle, jotta sekä hallituksella ja eduskunnalla on yhteiset tiedot.

Ylös