– Ukrainassa jo toimivilla järjestöillä sekä seurakunnilla on tehokkaimmat väylät viedä apu oikeasti perille, Sari Essayah sanoo

1.3.2022 klo 21:41 Politiikka Samuli Rissanen

Ukrainan akuutin kriisin keskellä kansalaiset etsivät tehokkaita väyliä auttamiseen. – Kriisitilanteessa keinovalikoima on rajallinen ja tehokkain tapa toimia on lahjoittaa rahaa jo toiminnassa olevien kansalaisjärjestöjen ja seurakuntien kautta, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa.

– Ukrainassa jo toimivilla järjestöillä sekä seurakunnilla on tehokkaimmat väylät viedä apu myös oikeasti perille, sillä heillä on jo toimintaa ja verkostoja alueella, Essayah sanoo.

Kansalaisjärjestöt ja niille tehtävät lahjoitukset ovat hänen mukaansa avainasemassa humanitaarisen avun paikalle saamiseksi. Erityisesti kirkoilla ja seurakunnilla on vuosikymmenien vankka kokemus yhteistyöstä alueella myös diakonian ja kriisiavun piirissä.

– Kriisin keskellä kokeneilla, vakiintuneilla toimijoilla on auttamiskanavat valmiina, joita pitkin apu pääsee varmasti perille.

– Kriisin keskellä kokeneilla, vakiintuneilla toimijoilla on auttamiskanavat valmiina, joita pitkin apu pääsee varmasti perille.

Essayah korostaa, että luotettavien toimijoiden verkostoa pitää arkailematta hyödyntää julkisen tuen paikalle saattamisessa ja luotettavan tiedonkulun varmistamisessa molempiin suuntiin.

– Avun tarve ei aina ole vain materiaalinen. Seurakunnilla ja järjestöillä on usein valmiudet myös inhimillisen hädän kohtaamiseen.

Essayah on yhdessä muiden kristillisdemokraattien kansaedustajien kanssa jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen kansalaisjärjestöjen asemasta.

– Erityisesti järjestörahoituksen ollessa Suomessa mittavassa murroksessa, on perusteltua selvittää lahjoitusvähennyksen laajentamista yleishyödyllisille toimijoille, kuten humanitaariseen apuun, tehtäviin lahjoituksiin, Sari Essayah toteaa.

Esimerkiksi Ruotsissa yksityishenkilö voi saada tietyille hyväksytyille yleishyödyllisille tahoille tehdyistä lahjoituksista 25 prosentin veronpalautuksen henkilötuloverotuksesta. Suomessa yksityishenkilö voi vähentää verotuksessa vain tieteelle ja taiteelle suunnatut lahjoituksensa.

 

 

Ylös