”Ennennäkemätön auttamishalu” – Peter Östman kysyy, miten suomalaiset parhaiten voivat auttaa Ukrainaa

3.3.2022 klo 19:55 Eduskunta Samuli Rissanen

Suomalaisilla on nyt ennennäkemätön auttamishalu sotaa joutunutta Ukrainaa kohtaan. Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kysyy, miten suomalaiset parhaiten voivat auttaa.

Kansanedustaja Peter Östman ei osannut arvata kaksi vuotta sitten, kun hänet valittiin eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajaksi, millaisia haasteita Ukraina ja sen kansa tulisivat kohtaamaan.

– Nyt me näemme kaikki edessämme sietämättömän tragedian, hän sanoi eduskunnassa, joka otti täysistunnossaan tänään vastaan Ukrainan Suomen suurlähettilään Olga Dibrovan.

Dibrovaa omalta osaltaan eduskunnassa isännöinnyt Östman kertoo, että työtä tehdään nyt laajalla rintamalla: Tasavallan presidentti, ulkoministeri, koko hallitus ja diplomaattikunta työskentelevät intensiivisesti.

Miten suomalaiset voivat auttaa yksityisinä henkilöinä, seurakuntina ja kolmantena sektorina Ukrainaa

Omassa roolissaan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajana Östman halusi välittää ukranailaisten viestin eduskunnalle.

– Haluan välittää ukrainalaisten kiitollisuuden hallituksen ja eduskunnan sekä suomalaisten tuesta ja esirukouksista Ukrainan ja sen kärsivän kansan hyväksi.

– Nyt nähdään ennennäkemätöntä auttamishalua suomalaisten keskuudessa, taloudellisesti ja humanitaarisin keinoin. Nyt tarvitaan laajaa kansainvälistä solidaarisuutta ja yhtenäisyyttä, hän lisäsi.

Östman kysyi hallitukselta, voisiko se kerätä kaiken sen tiedon, miten suomalaiset voivat auttaa yksityisinä henkilöinä, seurakuntina ja kolmantena sektorina Ukrainaa tässä yhteydessä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto mukaan tällaisessa kriisissä, kun nopeasti pitää saada apua, rahallinen lahjoitus on usein paras tapa. Tällöin organisaatiot, jotka kentällä toimivat, kuten Punainen Risti ja muut, saavat sieltä läheltä mahdollisesti hankittua ne tuotteet ja tavarat, niin kauan kuin niitä on, joita tällaisessa kriisissä tarvitaan.

Suomi on myös tarkkaan seurannut Puolan ja muiden naapurimaiden pyyntöjä.

– Vielä ei ole tullut pyyntöjä esimerkiksi suurten ihmisryhmien siirtämiseksi sieltä, vaan pyynnöt koskevat ennen kaikkea sitä, että nyt saadaan apu siellä oleville ihmisille paikan päällä ja pystytään heitä siellä auttamaan. Ja sitten katsotaan ajan myötä, minne ihmiset lopulta sijoittuvat, ja minne haluavat sijoittua, Euroopassa.

– Mutta on erittäin tärkeää, että tämä järjestökenttä toimii. Ja olemme valmiit tekemään kaikkemme myöskin ulkoministeriössä näiden linkkien ja tietojen yhdistämiseen, mitkä ovat niitä tehokkaita tapoja saada apu perille, Haavisto vastasi.

Ylös