”Valtavat kerrannaisvaikutukset koko maailmaan” – Sari Essayah muistuttaa hiipivästä ruokakriisistä, kun maailman suuret viljantuottajat ovat sodassa

3.3.2022 klo 18:44 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että Ukrainan sodalla on valtavat kerrannaisvaikutukset koko maailmaan.

– Ukraina on tällä hetkellä humanitäärisen katastrofin partaalla, elintarvikkeista alkaa olla pulaa, ja täytyy ymmärtää että sodalla on myös valtavat kerrannaisvaikutukset koko maailmaan, Essayah totesi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Venäjä ja Ukraina vastaavat yhdessä noin 30 prosentista maailman vehnäntuotannosta, noin 32 prosentista ohrantuotannosta, ja Ukraina on myös erittäin merkittävä maissin ja auringonkukkaöljyn tuottaja.

Hän muistutti, että Venäjä ja Ukraina vastaavat yhdessä noin 30 prosentista maailman vehnäntuotannosta, noin 32 prosentista ohrantuotannosta, ja Ukraina on myös erittäin merkittävä maissin ja auringonkukkaöljyn tuottaja.

– Sota on tällä hetkellä jo pysäyttänyt viennin, ja vehnän hinta on lähtenyt pomppaamaan korkeammalle kuin mitä se on ollut viimeiseen 12 vuoteen, ja Pohjois-Afrikassa on tällä hetkellä jo aloitettu säännöstelemään leipää, koska viljavarastot riittävät vain muutamaksi kuukaudeksi.

Essayah kysyikin hallitukselta, miten tällä hetkellä Suomi, EU ja kansainvälinen yhteisö ovat varautuneet helpottamaan ruokakriisiä ja pahenevaa nälänhätää, jota eri puolilla maailmaa on jo nyt nähtävissä Ukrainan sodan seurauksena.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi, että eilen illalla oli EU:n maatalousministereiden ylimääräinen neuvoston kokous.

– Kaikki tunnistivat tämän, kaikki halusivat ratkaisuja. Samoin komissio oli hyvin selkeäsanainen siitä, että monenlaisia sellaisia toimia, joita tähän mennessä ei ole tehty, pitää tehdä, jotta me varmistamme tulevaisuudessa, ensi syksynä varsinkin, ruoansaantimme kaikkialla Euroopassa.

– Ukraina ja Venäjä yhteensä ovat valtava globaali ruoantuottaja. Nyt se yhteys saattaa mennä poikki ja osittain on jo mennyt, ja se pitää korvata tavalla tai toisella. Tämä on iso ponnistus, ja on hallituksen listalla toimenpiteistä aivan kärjessä. Tämä on pakko saada ratkaistua.

Ylös