”Moni kaupunkilainen ei tiedä väestönsuojansa sijaintia” – Helsingin KD Naiset vaatii parempaa opastusta

3.3.2022 klo 11:00 Politiikka Samuli Rissanen

Helsingin KD Naispiiri kehottaa Helsinkiä lisäämään tiedotusta väestönsuojista.

Joka kolmannella suomalaisella ei ole osoitettua väestönsuojaa kriisitilanteen varalle, kertoi MTV Uutiset 2.3. Vuoden 2011 jälkeen ei ole rakennettu uusia suojia. Kaupungeissakin ne saattavat puuttua etenkin omakotitaloalueilta, lisää Demokraatti-verkkolehti.

Tilanne pääkaupungissa Helsingissä on huolestuttava. Helsingin KD Naiset muistuttaa, että myös kaupungin olisi hyvä lisätä tiedottamista ja opastusta väestönsuojista, pelastustoimelle kohdistuvien tiedustelujen lisäksi.

Vaikka meilläkin metroasemat toimivat suojina, ne eivät välttämättä ole kulkureitillä kriisitilanteessa.

Alueellisia väestönsuojia voidaan tarvita myös laajoissa poikkeuksellisissa onnettomuustilanteissa, ei vain sodan aikana.

– Vaikka väestönsuojien kuntoa ja toimivuutta kyllä tarkastetaan, moni kaupunkilainen ei edes tiedä niiden sijaintia. Vaikka meilläkin metroasemat toimivat suojina, ne eivät välttämättä ole kulkureitillä kriisitilanteessa.

– Toinen kysymys onkin sitten, onko kaupungissa riittävästi väestönsuojia uudemman rakentamisen tiivistyttyä ja tonttimaan hintojen noustua. Lisäksi osa vanhoista suojista on puutteellisia, Naispiiri muistuttaa.

Väestönsuojat suojaavat ihmisiä sirpaleilta, paineelta, säteilyltä, myrkyllisiltä kaasuilta ja laajoissa rakennusromahduksissa.

Ylös