”Ukrainan asia on meidän” – Eduskunnassa liputettiin Ukrainalle ja kansanedustajat taputtivat seisten Ukrainan Suomen suurlähettiläälle

3.3.2022 klo 17:54 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunnan torstaisen kyselytunnin alussa kansanedustajat taputtivat seisaaltaan Ukrainan Suomen suurlähettiläälle Olga Dibrovalle.

Dibrova oli saapunut täysistuntoon eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kutsumana.

– Kutsun tarkoitus on osoittaa eduskunnan tukea ja solidaarisuutta Ukrainalle. Haluamme tällä eleellä osoittaa demokraattiselle ja vapaalle Ukrainalle ja ukrainalaisille Suomen eduskunnan vahvan tuen ja solidaarisuuden näinä vaikeina aikoina. Ukrainan asia on meidän, Vanhanen totesi.

Eduskunta on tänään myös liputtanut Ukrainalle.

Suurlähettiläs seurasi istuntoa täysistuntosalin diplomaattiaitiosta eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östmanin kanssa.

Eduskunta liputti tänään Ukrainalle sekä ulkona että sisällä. Östman ja Dibrova asettuivat yhteiskuvaan eduskunnan pääsisäänkäynnin läheisyyteen pystytettyjen lippujen luokse. Myös Pikkuparlamentin edustan lipputankoon nostettiin iltapäivällä Ukrainan lippu. (Kuva: Jukka Salmi)

– Olemme seuranneet järkyttyneinä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja sen aiheuttamaa tuhoa ja surua. Eduskunta tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainaa ja sen kansaa vastaan, Vanhanen sanoi.

Eduskunta on yhdessä muiden valtioelimien, ja yhteistyössä kaikkien EU-maiden kanssa osoittanut laajaa yksimielisyyttä Ukrainan tukemiseksi. Vanhasen mukaan tuki Ukrainan itsenäisyydelle, itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vahva ja järkkymätön.

– Arvoisa suurlähettiläs, haluamme tällä eleellä osoittaa demokraattiselle ja vapaalle Ukrainalle ja ukrainalaisille Suomen eduskunnan vahvan tuen ja solidaarisuuden näinä vaikeina aikoina.

Suurlähettiläs puolestaan halusi kiittää kaikkia yksityishenkilöitä, järjestöjä ja yrityksiä tuesta ja avusta, jota Ukrainaan on jo tähän mennessä lähetetty. Vanhanen välitti nämä kiitokset televisioidun kyselytunnin kautta kaikille suomalaisille.

Kansanedustajat osoittivat kahteen kertaan aplodein ja seisomaan nousten kunnioituksensa diplomaattiaitiossa olevalle suurlähettiläälle.

Ylös