KD Helsinki: ”Nyt on puhallettava hankintakäytäntöjen kanssa yhteen hiileen suomalaisten maataloustuottajien kanssa”

13.3.2022 klo 15:58 Politiikka Kristiina Kunnas

– Suomalainen ruoantuotanto on uhattuna, ja Helsingissäkin tarvitaan ruokaa, huomauttaa Kristillisdemokraattien Helsingin piiri kannanotossaan.

Helsingin Kristillisdemokraattien piirihallitus vaatii kaupungilta ruoan hankintakriteerien ja -käytäntöjen uudelleen tarkastelua maailmalla jo näkyvän ruokakriisin valossa.

– Ukrainan sota on sekoittanut ruokamarkkinat ja alkutuotanto kärsii pahasta kustannuskriisistä. Maatilojen kannattavuus on niin huono, että moni suomalainen viljelijä miettii, kylvääkö tänä keväänä ollenkaan. Kotimainen ruoantuotanto on uhattuna, muistuttaa KD:n Helsingin piirin puheenjohtaja Markus Hekkala.

– Helsingissäkin tarvitaan ruokaa. On Helsingin etu, että suomalaiset maatilat selviävät kriisistä ja tuottavat ruokaa kaikkien meidän tarpeisiin myös tulevaisuudessa.

– Siksi nyt on varmistettava, että kaupungin hankintakäytäntöjen kautta puhallamme kaikissa lain sallimissa rajoissa yhteen hiileen suomalaisten maataloustuottajien kanssa.

Kaupungin hankintastrategiassa pitää nykyistä paremmin huomioida huoltovarmuustekijät ja toimitusvarmuus.

Laki ei mahdollista kotimaisen ruoan suoraa suosimista hankinnoissa, mutta hankintakriteerien avulla on mahdollista ohjata hankintoja lähellä tuotettuun.

– Kriteereissä pitääkin näkyä esimerkiksi ruoan jäljitettävyys, tuoreus ja kuljetusaika. Lisäksi kilpailutukset on ositettava niin, että myös pienillä toimijoilla on aito mahdollisuus osallistua niihin, Hekkala toteaa.

Epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa uhattuna ei ole vain alkutuotanto vaan myös kuljetusreitit ja -kustannukset.

Kaupungin hankintastrategiassa pitää nykyistä paremmin huomioida huoltovarmuustekijät ja toimitusvarmuus. Epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa uhattuna ei ole vain alkutuotanto vaan myös kuljetusreitit ja -kustannukset. Siksi hankintaketjut on laitettava kuntoon nopeasti ja vähennettävä tuontiriippuvuutta.

– Helsinkiläinen voi tehdä valintoja omilla ostopäätöksillään ja tukea näin kotimaista ruokatuotantoa. Sen lisäksi täytyy kaupungin tehdä osansa julkisissa hankinnoissa, Hekkala sanoo.

Ylös