– Jokainen päivä lisää odotusta on liikaa, Essayah hoputtaa hallitusta maatalouden kriisipaketin toteutuksessa ja kehottaa ottamaan mallia ukrainalaisten asenteesta

27.3.2022 klo 13:18 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah hoputtaa hallitusta nopeasti toteuttamaan maatalouden kriisipaketin ja pitää kaikkea vitkastelua vastuuttomana. Hänen mukaansa Suomessa pitäisi toimia samassa hengessä kuin Ukrainassa, jossa kriisin keskelläkin aiotaan kylvää niin paljon peltoalaa kuin mahdollista.

– Jokainen päivä lisää odotusta on liikaa. Hallituksen pitää saada aikaan päätökset maatalouden akuutista auttamisesta nyt, eikä vasta toukokuulle lupaillussa lisäbudjetissa, kansanedustaja Sari Essayah (kd) korostaa.

– Rehunteon aikaan toteutuvat päätökset ovat monen tilan osalta liian myöhään. Pelkät lupaukset eivät riitä akuutissa kotimaisen maatalouden kustannus- ja rahoituskriisissä sekä ruokakriisin uhatessa laajoja alueita maailmalla.

– Odotan suomalaisilta ministereiltä samanlaista asennetta kuin ukrainalaisilla kollegoilla, jotka vakuuttavat, että sodankin keskellä kylvetään kaikki se peltoala, mikä suinkin vain on viljeltävissä samaan aikaan kun hyökkääjät pommittavat heidän vilja- ja ruokavarastojaan.

Kuinka etäälle maatalouden todellisuudesta on suomalaisten päättäjien enemmistö ajautunut?

Suomessa on jo useita vuosia ollut piittaamattomuutta alkutuotannon tilanteen kriisiytymisestä.

– Kuinka etäälle maatalouden todellisuudesta on suomalaisten päättäjien enemmistö ajautunut? Meillä on noin 2000 tilaa akuutissa maksuvalmiuskriisissä, päivittäin pari-kolme tilaa pistää ovet säppii. Jopa kolmannes peltopinta-alasta saattaa jäädä tänä keväänä kylvämättä, Essayah muistuttaa.

Essayah pitää KD:n omassa maatalouden kriisipaketissaan esittämää kustannusindeksiä yhtenä ratkaisuna elintarvikeketjun tervehdyttämiseksi.

– Kustannusindeksiin sidottaisiin kaikki elintarviketuottajien tekemät sopimukset. Silloin tuotantokustannukset siirtyisivät tuottajahintoihin koko tämän elintarvikeketjun läpi. On hyvä, että myös hallituksen suunnalla tähän esitykseen on suhtauduttu myönteisesti. Nyt vaan on kiireesti saatava asiassa edistystä.

Lue lisää KD:n lukuisista ehdotuksista maatalouden tilanteen helpottamiseksi:

KD:lta esitys maatalouden kriisipaketista: ”Hallituksen tehtävä pikaisesti ratkaisuja maatalouden pelastamiseksi”

Ylös