YK:n ja Euroopan neuvoston toiminta on rampautunut – Sari Essayah kysyy, miten järjestelmää voisi uudistaa

29.3.2022 klo 16:21 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että hyvin keskeisten kansainvälisten sääntöpohjaisten järjestelmien, kuten Euroopan neuvosto ja YK, ovat siinä tilanteessa, että niiden toiminta on rampautunut.

Eduskunta on käynyt ajankohtaiskeskustelun kansainvälisen yhteisön reaktioista Venäjän hyökkäykseen. Useammassa puheenvuorossa todettiin, että Venäjän hyökkäys on rapauttanut sääntöperustaisista kansainvälistä järjestelmää.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että hyvin keskeisten kansainvälisten sääntöpohjaisten järjestelmien, kuten Euroopan neuvoston ja YK:n toiminta, on rampautunut.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten perustuminen toisen maailmansodan voittajavaltioihin osoittautuu toimimattomaksi järjestelmäksi

– YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten perustuminen toisen maailmansodan voittajavaltioihin osoittautuu tässä tilanteessa toimimattomaksi järjestelmäksi, Essayah totesi.

Hän kysyi ulkoministeri Pekka Haavistolta, onko kansainvälisessä yhteisössä keskusteltu, millä tavalla tätä järjestelmää voitaisiin uudistaa ja millä tavalla YK:ta voitaisiin uudistaa.

– Erityisesti on huoli siitä, että humanitäärisen suojelunkaan tähden minkäänlaisiin interventioihin ei voida mennä YK:n puolelta, koska on jäsenvaltioita, joilla on veto-oikeudella mahdollisuus estää tämä, ja tämä aiheuttaa jatkuvaa kärsimystä siviileille tälläkin hetkellä Ukrainassa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan YK-järjestelmän uudistamisesta on puhuttu.

– Suomikin on puhunut YK-reformista hyvin pitkään. Asian vastapuoli on ehkä siellä sitten se, että saadaanko järjestö, jossa kaikki maat ovat mukana, vai tulisiko sitten tilanne, että tulisi vaikkapa  demokraattisten maiden liitto, joka on ollut joskus esillä, mutta sieltä jäisi sitten osa pois.

– On pidetty hyvänä, että niin Kuubat, Venezuelat kuin Iranitkin ovat YK-työssä mukana, mutta ongelma on se, jonka mainitsitte, Haavisto vastasi.

Ylös