”Hoitovelka ja työtaakan alle väsyneet hoitajat tulevat kalliiksi” – Sari Essayah suomii hallitusta soten tavoitteiden vesittämisestä

5.4.2022 klo 11:00 Politiikka Samuli Rissanen

– Sote-uudistuksen rahoitus on levällään ja kiire on vesittämässä tavoitteet, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Essayah on huolissaan sote-uudistuksen rahoituksesta ja lähettää terveiset hallituksen kehysriiheen. Sote-uudistuksen pitäisi lisätä palvelujen laatua ja saatavuutta, mutta tavoite on Essayah’n mukaan uhattuna ilman riittävää rahoitusta.

Kiire ja kasvavat kustannukset sopivat huonosti yhteen tavoitteen kanssa.

Kiire ja kasvavat kustannukset sopivat huonosti yhteen tavoitteen kanssa.

Essayah muistuttaa, että palkkaharmonisaatio, tietojärjestelmäkustannukset, lisääntyvät hallintokulut sekä monet tarvittavat investoinnit nostavat sote-menojen kustannuksia vuosiksi eteenpäin.

Sote-uudistuksen rahoitusmalli on jättänyt useat keskeiset kustannustekijät huomioimatta; nyt on viimeinen aika löytää rahoitus.

Essayah sanoo, että on hallituksen vastuulla osoittaa hyvinvointialueille riittävä rahoitus hoitajien palkkaamiseen ja koronan aiheuttamien hoitojonojen purkamiseen. Kristillisdemokraatit esitti viime vuoden lopulla vaihtoehtobudjetissaan terveydenhuoltoon puolen miljardin lisäpanostusta.

– Hoitojonojen purkamista voi entisestään hidastaa hallituksen päätös leikata KELA-korvauksia tässä tilanteessa. Hoitovelka ja työtaakan alle väsyneet hoitajat tulevat meille pitkän päälle kalliiksi, Essayah arvioi.

Kun uudistus toteutetaan kiireellä, on hänen mukaansa olemassa korkea riski, että lisäkuluja tulee esimerkiksi virhehankintojen kautta. Kunnollisia kustannuslaskelmia ei ehditä tehdä eikä vertailla eri toteutusvaihtoehtoja.

– Paljon on laskettu sen varaan, että hyvinvointialueen strategiassa linjataan tärkeimmistä asioista, mutta todellisuudessa isot päätökset tehdään ennen kuin strategiat ovat valmiita. Nyt esimerkiksi tukitoimintoja siirretään kiireen vilkkaa in-house-yhtiöihin, samalla jätetään yksityinen ja kolmas sektori ulos.

Tämä toimintatapa ei ole tuomassa säästöjä, sen sijaan se syö alueiden elinvoimaa, Essayah varoittaa.

– Aluevaltuustojen päätösmahdollisuudet ovat rajallisia myös sen vuoksi, että sairaanhoitopiirit ovat tehneet viime vuosina isoja investointeja, jotka nyt siirtyvät hyvinvointialueille. Menee vielä pitkään, ennen kuin hyvinvointialueilla voidaan aidosti tehdä strategisia valintoja.

Ylös