”Lakko-oikeuteen puuttuminen on käsittämätöntä” – Sari Tanus arvostelee hallitusta kaksilla rattailla ajamisesta ja antaa tukensa hoitajille
6.4.2022 klo 13:04 Politiikka Samuli Rissanen
Kansanedustaja Sari Tanus. (Kuva: Jukka Salmi)
Kansanedustaja Sari Tanus pitää hallituksen pakkolakihanketta käsittämättömänä ja antaa täyden tukensa hoitajille – Missä ovat hallituksen todelliset ratkaisut hoitajapulaan, hän kysyy.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kritisoi voimakkaasti hallituksen suunnitelmista pakkolain säätämisestä terveydenhoitoon.
– Samanaikaisesti, kun ministeri toisensa jälkeen painottaa, ettei hallitus ole neuvotteluosapuoli hoitajien palkkakiistassa, on hallitus todella voimakkaasti vaikuttamassa tilanteeseen, säätämällä hoitohenkilökunnalle pakkolakia, potilasturvallisuuden nimissä.
Lakko-oikeuteen puuttumista Tanus pitää käsittämättömänä. Hän arvostelee hallitusta ja varsinkin demariministereitä kaksilla rattailla ajamisesta.
– Samanaikaisesti, kun sosiaali- ja terveysministeri Aki Linden vie pakkolakia voimakkaasti eteenpäin, esiintyvät SDP:n Antti Lindman ja pääministeri Sanna Marin mediassa ”kolme kertaa kieltäen” pakkolain käyttöönoton.
– Moni sairaanhoitaja ei edes huomaa lakon olemassaoloa, koska töihin mennään suojelutyövelvoitteen vuoksi joka tapauksessa,
Juhlapuheissa hoitohenkilökuntaa on kiitelty vuolaasti koronakriisissä venymisessä ja ylistetty sairaanhoitajien valtavaa panosta. Hoitajat ovatkin venyneet jaksamisensa äärirajoille ja tekevät sitä edelleen joka päivä, Tanus painottaa.
Tästäkään huolimatta hoitohenkilökunta ei ole saanut juuri minkäänlaisia koronalisiä. Hoitajat kokevat aivan oikeutetusti tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.
Nyt suunnitteilla oleva pakkolaki on hoitohenkilökunnalle ”viimeinen pisara” ja moni hoitaja on jo ilmoittanut lähtevänsä alalta, jos laki astuu voimaan.
Tanus muistuttaa, että suojelutyövelvoite on toiminut hyvin ja monessa tilanteessa henkilökuntaa on työvuoroissa saman verran, kuin ennen lakkoakin.
– Moni sairaanhoitaja ei edes huomaa lakon olemassaoloa, koska töihin mennään suojelutyövelvoitteen vuoksi joka tapauksessa, Tanus toteaa.
Lakko-oikeuden rajoittaminen on Tanuksen mielestä mahdoton ajatus ja tilanne pitää pystyä ratkaisemaan sopimalla. Hän muistuttaa, ettei tilanne ole voinut tulla valtiollekaan yllätyksenä, vaan terveydenhoidon kriisi on ollut nähtävissä jo vuosien ajan. Hoitajapula ei ole seurausta lakosta, vaan pysyvä olotila, johon hallitukselta ei ole löytynyt minkäänlaisia lääkkeitä.
– Mitoituksia säätämällä ei ongelmia ratkaista. Missä ovat hallituksen todelliset ratkaisut hoitajapulaan? Pakkolaki se ei ainakaan ole, hän sanoo.
Tanus ihmettelee ministeri Lindenin kommentteja siitä, kuinka potilasturvallisuus vaarantuu lakon vuoksi. Tanus muistuttaa, että potilasturvallisuus on vaarantunut jo vuosia valtavan hoitajapulan vuoksi. Hoitajilta saadut yhteydenotot kertovat karua kieltään tilanteesta sairaaloissa. Työvuoroista puuttuu jatkuvasti osa hoitajia ja hoitohenkilökunta on joka päivä jaksamisensa äärirajoilla.
– Kenenkään ei pitäisi lähteä töitten jälkeen itkien kotiinsa, Tanus huomauttaa.
Hän vaatii hallitukselta pikaisia toimia kriisin ratkaisemiseksi ja muistuttaa siitä, että lakko-oikeuden rajaaminen aiheuttaa todellisen irtisanomisaallon ja pahentaa entisestään hoitajapulaa.
– Vaikka hallitus ei suoraan ole sopijaosapuoli palkkaneuvotteluissa on sillä kuitenkin merkittävä rooli ja vastuu kriisin ratkaisemisessa, Tanus painottaa.