– Ukrainalaisten kausityöntekijöiden eläkkeet eivät saa jäädä jumiin suomalaisiin eläkerahastoihin, Peter Östman sanoo

6.4.2022 klo 13:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien 1.varapuheenjohtaja Peter Östman on yhdessä muiden KD-kansanedustajien kanssa jättänyt ministerin vastattavaksi kysymyksen ukrainalaisten eläkemaksuista Suomessa.

Suomessa työskentelee vuosittain tuhansia ukrainalaisia kausityöntekijöitä, joista työnantajat ovat velvollisia maksamaan työeläkemaksut normaaliin tapaan.

Sodan tarkkoja seurauksia työmarkkinoilla ei vielä tiedetä, mutta on todennäköistä, että väliaikaisesti Suomessa työskentelevien ukrainalaisten määrä Suomessa moninkertaistuu.

– Suomen olisi pikimmiten solmittava sosiaaliturvasopimus Ukrainan kanssa

– Suomen olisi pikimmiten solmittava sosiaaliturvasopimus Ukrainan kanssa tai muulla tavalla varmistettava, että Suomessa työskennelleet ukrainalaiset voivat saada eläkkeensä näppärästi myös Ukrainassa, Peter Östman vaatii.

Työeläkemaksujen suuruus on yhteensä noin 25 prosenttia maksetusta bruttopalkasta. Tällä hetkellä ansaitut eläkkeet uhkaavat usein jäädä nostamatta, sillä eläkkeen maksatus maahan, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, vaatii sekä oma-aloitteisuutta että kielitaitoa eläkkeensaajalta.

Lyhyestä kausityöstä saattaa kertyä työntekijälle vain vähän eläkettä, joten kannustimet monimutkaiseen selvitystyöhön voivat olla vähäiset. Yhteenlaskettuna kausityöntekijöistä maksettavat eläkemaksut ovat kuitenkin suuria.

Suomalaiset maatalous- ja puutarha-alan yritykset maksavat vuosittain eläkemaksuja tuhansista ukrainalaisista kausityöntekijöistä. Eläkkeensaajalle pienen eläkkeen nostaminen on vaativa prosessi, joka usein jää tekemättä. Eläkkeen pitää löytää ketterämmin perille myös ukrainalaiselle eläkkeensaajalle.

– Nyt kausityöntekijöiden nostamattomat eläkkeet saattavat muodostaa miljoonien eurojen setelitehtaan eläkerahastoissa, Östman tiivistää.

Ylös