”Tavoitteena on antisemitismistä vapaa Suomi” – Eduskuntaan perustettiin antisemitismin vastainen ryhmä  

6.4.2022 klo 08:41 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskuntaan on perustettu antisemitismin vastainen ryhmä kansanedustaja Antero Laukkasen (KD) aloitteesta.

Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän tarkoituksena on lisätä kansanedustajien ja eduskunnassa työskentelevien tuntemusta antisemitismistä, edistää tiedonkulkua ja yhteydenpitoa asiaan liittyvien toimijoiden ja eduskunnan välillä, edistää toimia ja keskustelua, jotka toteuttavat EU:n antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisen elämäntavan vaalimiseksi 5.10.2021 julkaistun strategian tavoitteita Suomessa.

Tavoitteena on antisemitismistä vapaa Suomi.

Ryhmä pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön, niin että siinä huomioidaan juutalaisyhteisön uskonnolliset, kulttuurilliset ja turvallisuuteen liittyvät näkökulmat.

Ryhmän perustamiskokoukseen osallistui Suomessa 5.–7.4. vieraileva EU-komission antisemitismin torjunnan koordinaattori Katharina von Schnurbein, joka myös puhuu 6.4. klo 15 eduskunnassa pidettävässä Antisemitismin torjunta Suomessa ja Euroopassa -seminaarissa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi ryhmä järjestää eduskunnassa tilaisuuksia ja seminaareja, joiden tarkoitus on lisätä ymmärrystä antisemitismistä – juutalaisvihan – eri muodoista, lisätä ymmärrystä Euroopan juutalaisyhteisön merkityksestä Euroopan hyvinvoinnille ja kuinka juutalaisuus on rikastuttanut niin Euroopan kulttuuriperintöä, kuin henkistä ja uskonnollista perintöä.

Ryhmä pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön, niin että siinä huomioidaan juutalaisyhteisön uskonnolliset, kulttuurilliset ja turvallisuuteen liittyvät näkökulmat.

Perustamiskokous valitsi ryhmän puheenjohtajaksi kansanedustaja Antero Laukkasen (kd) ja varapuheenjohtajaksi Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sdp). Ryhmän muut perustajajäsenet ovat Pekka Aittakumpu(kesk), Sanna Antikainen (ps), Sari Essayah (kd), Atte Kaleva (kok), Eva Biaudet (rkp) Heikki Vestman (kok) ja Peter Östman (kd).

Ryhmän sihteeriksi kutsuttiin Holokaustin uhrien muisto ry:n varapuheenjohtaja Risto Huvila.

Ylös