”Kaikkien velvollisuus on pitää huoli siitä, että historia ei unohdu eikä toistu”, todettiin eduskunnassa pidetyssä antisemitismin torjuntaa käsittelevässä seminaarissa

7.4.2022 klo 15:48 Eduskunta Merja Eräpolku

– Myös Suomessa kohtaamme antisemitismiä. Siksi on tärkeää, että teemme antisemitismin eri muodot tunnetuksi, jotta voimme yhdessä torjua sitä kaikin tavoin. Erityisen tärkeää on olla yhteisessä rintamassa koko EU:n alueella, totesi kansanedustaja Antero Laukkanen  eduskunnassa antisemitismin torjuntaa käsitelleessä seminaarissa.

Eduskuntaan perustettiin tiistaina 5.4. antisemitismin vastainen ryhmä. Ryhmän perustajajäseniä on yli puoluerajojen niin hallitus- kuin oppositiopuolueistakin. Ryhmän puheenjohtajana toimii Antero Laukkanen (kd) ja varapuheenjohtajana Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Ryhmän perustamiskokouksessa oli läsnä myös Euroopan komission antisemitismin vastaisen työn koordinaattori Katharina von Schnurbein, joka on vierailullaan Suomessa tavannut eri päättäjiä sekä Suomen Juutalaisyhteisön edustajia. Hän myös puhui 6. huhtikuuta eduskunnassa pidetyssä ”Antisemitismin torjunta Suomessa ja Euroopassa” -seminaarissa.

Puheenvuoroja antisemitismin tilanteesta Euroopassa kuultiin Euroopan komissiosta ja Suomen tilanteesta Oikeusministeriöstä sekä juutalais- ja romanivähemmistöjen edustajilta.

Antisemitismi iskee suoraan arvoihimme – niin ihmisyyteen, uskonnonvapauteen kuin yhdenvertaisuuteenkin.

– Antisemitismi iskee suoraan arvoihimme – niin ihmisyyteen, uskonnonvapauteen kuin yhdenvertaisuuteenkin. Antisemitismi on myrkkyä yhteiskunnallemme. Meidän kaikkien on torjuttava ja ehkäistävä sitä. Antisemitismi on kitkettävä pois juurineen, Laukkanen päätti puheenvuoronsa lainaten Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyeniä.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti puheenvuorossaan, että Israelia voi ja saa kritisoida, ”mutta on hyvä muistaa, että Israelin vastaisuus on Israelin äärimmäistä tai epäoikeutettua arvostelemista sekä vääriä syytöksiä, joiden tavoitteena on nakertaa pohjaa valtion olemassaolon oikeudelta.”

Rauhan toivomus on yksi ihmiskunnan hartaimmista pyynnöistä.

– Usein juhlapuheisssa lausutaan: ”Jokainen sukupolvi on vastuussa siitä mitä tapahtuu nyt ja miten osaamme tunnistaa aikamme ilmiöt”. Lähden siitä, että tämä kehotus koskee myös kaikkia virkamiehia ja poliitikkoja, myös tämän huoneen ulkopuolella, eri tasolla, Suomessa, EU:ssa, YK:ssa. Kaikkien velvollisuus on pitää huoli siitä, että historia ei unohdu eikä toistu, Östman korosti.

Hän muistutti, että rauhan toivomus on yksi ihmiskunnan hartaimmista pyynnöistä.
– Lähi-idässä – niin juutalaiset kuin muslimitkin – tervehtivät rauhan toivotuksella. ”Shalom” –  se merkitsee rauhaa, menestystä, mielenrauhaa ja ystävyyttä. Rauhaa – sitä haluan myös toivottaa rauhattomalle maailmalle, Lähi-Itään, Ukrainaan ja meille jokaiselle.

– Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän tarkoituksena on lisätä kansanedustajien ja eduskunnassa työskentelevien tuntemusta antisemitismistä, edistää tiedonkulkua ja yhteydenpitoa asiaan liittyvien toimijoiden ja eduskunnan välillä, edistää toimia ja keskustelua, jotka toteuttavat EU:n antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisen elämäntavan vaalimiseksi 5.10.2021 julkaistun strategian tavoitteita Suomessa. Tavoitteenamme on antisemitismistä vapaa Suomi, Laukkanen kertoi.

 

Ylös