Sari Essayah Zelenskyin puheesta: ”Vahva viesti Suomelle, joka myös aikanaan on ollut hyökkäyksen kohteena”

8.4.2022 klo 17:24 Eduskunta Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomauttaa, että kaikesta vallitsevan tilanteen traagisuudesta ja kauheudesta huolimatta Ukrainan presidentti Zelenskyin puheessa oli mukana myös toivoa. – Hänellä oli katse jo jälleenrakentamisessa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kommentoi Ukrainan presidentin puhetta KD-Lehdelle.

– Me Suomen eduskunnassa saimme kuulla keskellä sotatilaa olevan maan presidentin puhetta istuen lämpimässä, mukavassa tilassa. Näimme, että hän on jossakin suojatilassa. Se oli hyvin koskettavaa, Essayah toteaa.

– Zelenskyin puhe oli monellakin tavalla koskettava.

Me Suomen eduskunnassa saimme kuulla keskellä sotatilaa olevan maan presidentin puhetta istuen lämpimässä, mukavassa tilassa.

– Presidentti puhui raakuuksista, joita Venäjä on tehnyt. Hän kertoi tuoreen tämänpäiväisen siviilien pommittamisen Kramatorskin rautatieasemalla. Turvaan pyrkivien ukrainalaisten kimppuun on hyökätty.

– Hän myös kertoi, että puolitoista kuukautta kestäneen sodan aikana lähes 1 000 koulua, yliopistoa ja oppilaitosta on joutunut Venäjän iskujen kohteiksi.

Zelenskyin puhe oli suomalaisille kohdistettu, vaikka viesti oli koko Euroopalle ja länsimaailmalle.

–  Hän kiitti siitä, että Suomi oli ensimmäisten joukossa valmis auttamaan ja lähettämään aseita. Hän myös muistutti talvisodastamme ja jatkosodastamme, miten me taistelimme Stalinin Neuvostoliiton ylivoimaista vihollista vastaan.

Sanktioista puhuessaan Zelenskyi vertasi niitä Molotovin cocktailiin.

– Pitäisi olla sanktioiden cocktail. Lännen toimien Venäjää kohtaan pitäisi olla nopeita ja oikeasti tuntuvia. Presidentti Zelenskyi vetosi siihen, että me pienenä kansakuntana varmasti ymmärrämme suuria paremmin, ettei ole aikaa odottaa ja seurata sivusta, vaan nyt on toimittava.

Zelenskyi nosti puheessaan esiin suomalaisen korkeatasoisen koulutuksen.

– Hän suunnitteli sitä, miten me voisimme tulevaisuudessa olla mukana osana Ukrainan jälleenrakennusta. Tämä vetosi meihin suomalaisiin.

Suomi, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat Venäjän lähimmät länsinaapurit.

– Zelenskyi toi esiin, että me Venäjän rajanaapurina ymmärrämme tätä uhkaa paremmin kuin monet muut. Jos Ukraina tässä asiassa häviää, silloin se on tappio kaikille niille arvoille ja asioille, joihin uskomme.

– Hän kuitenkin puhui myös jälleenrakennuksesta ja siitä, että tästä eteenpäinkin on osattava katsoa. Tämä toisaalta loi toivoa, Sari Essayah kuvailee.

 

 

 

Ylös