Peter Östmanin mukaan kriisivuodet ovat opettaneet, että hoitajat, opettajat ja maanviljelijät ovat palkkansa ansainneet

19.4.2022 klo 15:20 Eduskunta Samuli Rissanen

– Ilman rahoitusta ja ilman hoitajia hallituksen kirjaukset hoitajamitoituksista ja hoitotakuista ovat pelkkiä kuolleita kirjaimia, Peter Östman sanoo.

Kristillisdeomokraattien kansanedustaja Peter Östman korostaa julkisen talouden selontekoa koskevassa ryhmäpuheessa hoitoalalle tehtävien panostusten tärkeyttä.

KD:n esitys hoitajien palkkojen kohentamiseksi puoli vuotta sitten sivuutettiin ja nyt hoitajat ovat lakossa. Östman varoittaa hallitusta siitä, että seuraavina vuorossa voivat olla kuntatyöntekijät.

– Jos nämä kriisivuodet jotakin ovat opettaneet niin sen, että hoitajat, opettajat ja maanviljelijät ovat palkkansa ansainneet, Östman vetoaa.

Hänen mukaansa ei voida tuudittautua sen varaan, että hoitotyötä tehdään silkasta kutsumuksesta.

Kristillisdemokraatit esittivät jo syksyn vaihtoehtobudjetissaan, kauan ennen nyt käynnissä olevia hoitoalan lakkoja, puolen miljardin euron lisäpanostuksia hoitajien palkkoihin

KD esitti jo syksyn vaihtoehtobudjetissaan 500 miljoonan euron panostusta hoitajien palkkoihin, mutta esitys kaikui kuuroille korville.

Käynnissä oleva sote-uudistus uhkaa heikentää hoitoalan työympäristöä entisestään, sillä hallituksen asettaman kiireellisen aikataulun vuoksi osalla hyvinvointialueista ei ole ehditty tehdä edes kunnollisia kustannuslaskelmia ennen sote-vastuiden siirtymistä hyvinvointialueille vuodenvaihteessa.

KD peräänkuuluttaa sote-uudistuksella kestävää rahoituspohjaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

– Nyt useamman hyvinvointialueen rahoituspohja on sillä tolalla, ettei alueilla tulla voida täyttämään kaikkia lain asettamia vaatimuksia tammikuussa.

Kristillisdemokraatit kiittävät hallitusta pääosin tarpeellisista ja perustelluista lisäpanoksista puolustukseen ja turvallisuuteen. Panosten kanssa sopii kuitenkin heikosti yhteen alijäämäiset poliisin määrärahat.

Poliisihallitus on arvioinut, että ensi vuoden määrärahat ovat noin 40 miljoonaa euroa alijäämäiset, mikä tarkoittaa jopa 300 poliisin vähennystä.

Kristillisdemokraatit ovat huolissaan suomalaisten jatkuvasti nousevista arkikustannuksista. Vaikka kauppakassin hinta kallistuu, jää viljelijä silti yhä heikommille.

– Maatalouden 300 miljoonan euron ”kriisipaketista” vain noin kuudennes on varsinaista kriisiapua tiloille, Östman huomauttaa.

Hän muistuttaa, että alunperin kehysriihestä odotettin sitä, että Marinin hallitus vihdoin palaisi julkisen talouden suunnitelmaan eli takaisin menokehyksiin.

– Hallitusta on kuitenkaan vaikea syyttää siitä, että Euroopan kriittisesti muuttuneessa tilanteessa välttämättömiä puolustuksen ja turvallisuuden menolisäyksiä tai ukrainalaisten auttamiseen tarkoitettuja varoja haetaan kehysten ulkopuolelta, Östman sanoo.

Velkaa on kuitenkin nyt perusteltava entistä tarkemmin, sillä viime viikkoina on uutisoitu kasvavasta inflaatiosta ja korkojen noususta monen lähes nollakorkoisen vuoden jälkeen.

– Käytännössä jokaisesta valtion velkaeurosta tulee nyt suomalaisten yhteiselle kukkarolle aiempaa kalliimpi. Siinä, missä viime vuosina on velkaannuttu vailla huolta huomisesta, täytyy velkaa nyt pystyä perustelemaan entistä painavammin, Östman arvioi.

Ylös