Esa Erävalo: Vihollismaan asema

10.4.2022 klo 11:31 Kolumnit Esa Erävalo

Putin perusteli hyökkäystä Ukrainaan sillä, että jos Ukraina joskus liittyy Natoon, raketeilla olisi niin lyhyt matka Moskovaan ja Pietariin, että Venäjä olisi sen jälkeen veitsi kurkulla. Jos Venäjän johto todella ajattelee vain kylmän matemaattisesti, kuin shakkipelissä, se saisi vielä loogisemman syyn hyökätä Suomeen kuin Ukrainaan, jos/kun Suomi liittyy Natoon. Pietariin on ohjuksilla paljon lyhyempi matka Suomesta kuin Ukrainasta.

Entä Nato-maat Viro ja Latvia tässä suhteessa? Ne lienevät Venäjän silmissä sotilaallisesti mitättömiä verrattuna Suomeen.

Olemme joutuneet heittämään roskakoriin aiemman politiikan, jossa talouden ja kulttuurin siteiden piti sitoa Venäjä länsimaisiin arvoihin.

Olemme joutuneet heittämään roskakoriin aiemman politiikan, jossa talouden ja kulttuurin siteiden piti sitoa Venäjä länsimaisiin arvoihin. Olemme nyt Venäjälle vihollismaa EU:n yhteisten pakotteiden takia.

Meidänkään ei enää tarvitse pitää yllä valheellista mielikuvaa, että Venäjä olisi ystävällinen ja rauhaa rakastava maa. Voimme rehellisesti sanoa ääneen, että Venäjä on korruptoitunut, valehteleva julma diktatuuri, joka ei piittaa ihmisoikeuksista tai demokratiasta. Emme voi enää luottaa minkäänlaisiin sopimuksiin Venäjän kanssa.

On absurdia ajatella, että Suomella olisi mitään pahoja aikeita Venäjää kohtaan.

Vieressämme on maa, joka on julistanut meidät viholliseksi. Vihollisuuden kokemus on yksipuolisesti heidän puolellaan. On absurdia ajatella, että Suomella olisi mitään pahoja aikeita Venäjää kohtaan. Silti tapahtuu suuri muutos Suomen ulkopoliittisessa asemassa ja kansan turvallisuuden tunteessa.

Tähän asti olemme voineet kansana ajatella, että olemme hyvinä naapureina turvassa, eikä Venäjällä ole mitään syytä meitä uhata. Talous- ja kulttuurisiteet saatettiin aiemmin kokea vastavuoroisesti hyödyllisiksi. Nyt me länsimaat rankaisemme Venäjää katkaisemalla taloudelliset ja muut siteet, kuitenkin sillä tavoin rajoittaen, ettei 3. maailmansotaa syttyisi.

Joudumme kansana muuttamaan asennoitumistamme. Lähivuosina tulemme olemaan Venäjälle jatkuvan kylmän sodan arsenaalista nostetun uhkailun kohde. Kybervaikuttaminen ei jää  palvelunestohyökkäyksiin tai ilmatilan loukkaamisiin.

Meidän pitää olla rauhallisen kylmäpäisiä ja hyvällä itsetunnolla sanoa, että tässä seisomme ja totuus lopulta voittaa.

Meidän pitää olla rauhallisen kylmäpäisiä ja hyvällä itsetunnolla sanoa, että tässä seisomme ja totuus lopulta voittaa. Tämä johtaa uudenlaiseen Suomen katajaisen kansan psyykkiseen tilaan: tietoisina naapurimaan vinksahtaneisuudesta meidän pitää olla rauhallisen kylmäpäisiä ja hyvällä itsetunnolla sanoa, että tässä seisomme ja totuus lopulta voittaa.

Me emme uhkaa ketään. Haluamme rauhaa. Omalta osaltamme selvitämme kylmän viileästi kaikki valheelliset kampanjat ja provokaatiot, joita tulemme kokemaan. Kenties surullisesti hymyillen, mutta provosoitumatta ja lähtemättä mukaan likaiseen peliin.

Kirjoittaja Esa Erävalo on Ajatushautomo Kompassin hallituksen puheenjohtaja.

Ylös