Pirkanmaan Kristillisdemokraatit vaatii laajan rintaman vastausta maatalouden kriisiin

12.4.2022 klo 09:10 Politiikka KD Lehti

– Maatalousyrittäjät tarvitsevat heti avun, jotta voivat jatkaa työtään. Pelkät lupaukset eivät riitä akuutissa kustannus- ja rahoituskriisissä, huomauttavat Pirkanmaan Kristillisdemokraatit.

KD Pirkanmaa vaatii, että maatalouden kriisiin on vastattava laajalla rintamalla

– Viime vuosien aikana maatalous on joutunut yhä ahtaammalle. Suomessa on piittaamattomuutta alkutuotannon tilanteen kriisiytymisestä. Maatalouden harjoittajia on vuosien aikana syyllistetty ja painettu alas eri tavoin.

Suomessa on piittaamattomuutta alkutuotannon tilanteen kriisiytymisestä.

Aivan viime viikot ovat herättäneet suomalaisia ymmärtämään, kuinka tärkeää maatalous on ja kuinka tärkeää olisi olla kaikin tavoin mahdollisimman omavarainen. Huoltovarmuus on ollut monien huulilla.

– Kyse ei ole vain jostain elinkeinosta vaan jokaisen suomalaisen ravinnon saamisesta. Tulevat vuodet näyttävät, riittääkö ruoka ja kuinka ruuan hintatason käy.

KD Pirkanmaa huomauttaa, että maatalousyrittäjät tarvitsevat avun heti.

– Heidän on voitava jatkaa työtään. Viljat ja muut kasvit on saatava kasvuun ajallaan, eikä eläimiä voi jättää hoitamatta.

– Suomen hallituksen ja eduskunnan maataloutta tukevat päätökset on tehtävä ripeästi. Pelkät lupaukset eivät riitä akuutissa kotimaisen maatalouden kustannus- ja rahoituskriisissä.

Suuri huoli on siitä, että niin moni tila on tehnyt päätöksiä lopettamisesta.

– Niiden mahdollinen ylösajo uudestaan ei tapahdu hetkessä. Voi olla, ettei voimia ja halukkuuttakaan enää ole, jos on kerran joutunut lopettamaan ja myymään eläimet ja koneet.

KD Pirkanmaa haluaa muistuttaa jokaisen henkilön ja yrityksen vastuusta.

– Emme voi jättää vastuuta vain valtakunnallisten päätösten varaan. Jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon. Voimme rakentaa yhteisöllisyyttä. Voimme tarjota apuamme ja olla kiinnostuneita siitä, mitä lähiviljelijälle kuuluu. Voimme ostotottumuksillamme vaikuttaa siihen, että suomalaiset maatalousyrittäjät saavat palkkansa ajallaan.

Monia tiloja vaivaa työntekijöiden ja rahan puute. Kun ei ole varaa palkata ulkopuolista työväkeä, osa töistä jää tekemättä tai työtä tehdään oman terveyden kustannuksella.

– Kunnissa on tehtävä pikaisesti arvioita ja toimia maatalousyrittäjien taloutta, työntekijöiden saantia ja jaksamista tukien.

Toteutettavia käytännön tukimuotoja voivat Pirkanmaan KD:n mukaan olla esimerkiksi lomituspalvelujen kehittäminen ja kuntoon laittaminen sekä niiden tarjoaminen entistä helpommin kaikille maataloutta harjoittaville.

– Kunnat voivat auttaa työntekijöiden rekrytoinnissa, palkkauksessa sekä sopivien asuntojen löytämisessä työväelle.

Viljelijöiden tuöhyvinvointiin on tärkeä panostaa.

– Ennaltaehkäisevät toiminnat, vertaistukiryhmät ja ammattitaitoiset neuvontapalvelut eivät poista ongelmia, mutta auttavat jaksamaan eteenpäin. Kuntien kannattaa laaja-alaisesti satsata alkutuotannon tukemiseen ja sen kehitystyöhön.

– Esimerkiksi kompostoinnin ja biokaasun onnistunut kehitystyö vähentäisi riippuvuutta ulkopuolisista lannoitteista ja energiasta.

Ylös