– Ei kukaan toinen turvata voi rauhaa maailmamme, sen teet vain sinä, Herra, rukoili emerituspiispa Eero Huovinen Senaatintorilla

19.4.2022 klo 11:27 Kotimaa KD Lehti

Senaatintorilla rukoiltiin Ukrainan ja rauhan puolesta. Helsingin tuomiokirkon portailla toisena pääsiäispäivänä pidetty ekumeeninen rukoushetki ja Vapaa Ukraina, vapaa maailma -mielenilmaus kokosivat tuhansia ihmisiä. Porrastilaisuuksien päätyttyä tuomiokirkon kryptassa jatkettiin rukousta.

Toisena pääsiäispäivänä Senaatintorille saapui ristisaattoja ja kulkueita viidestä kirkosta eri puolilta kaupunkia. Ortodoksisista kirkoista tulleet ristisaatot lauloivat pääsiäistroparia ”Kristus nousi kuolleista”. Ekumeeninen rukoushetki rauhan puolesta aloitettiin Helsingin kirkkojen kellojen yhteissoitolla.

Helsingin emeritus-piispa Eero Huovinen rukoili siteeraten yhtenäisen kirkon ajalta, 600-luvulta peräisin olevaa rauhanrukousta, virttä 586, jossa sanotaan ”Jumala, meille armossa suo rauha aikoinamme. Ei kukaan toinen turvata voi rauhaa maailmamme. Sen teet vain sinä, Herra.”

Ekumeenisessa rukoushetkessä sekä ”Vapaa Ukraina, vapaa maailma” -mielenilmauksessa esiintyneitä yhteiskuvassa juuri ennen tilaisuuden alkua. Taustalla ortodoksisesta Pyhän kolminaisuuden kirkosta saapuva ristisaatto. Kuva: Merja Eräpolku

– Pyhä Jumala, rauhan ja oikeudenmukaisuuden lähde, lähetä rauhantahtoa ja sovinnonmieltä sodasta vastuussa olevien sydämiin. Anna rauha Ukrainaan. Armahda Ukrainan kansaa, Haminan piispa Sergei rukoili.

Pyhän Marian seurakunnan puolalaissyntyinen kirkkoherra Rafal Czernia pyysi Venäjän johtajille mielenmuutosta:
– Se, joka aloittaa sodan, unohtaa ihmiskunnan. Hän asettaa edelle oman etunsa ja valtansa.
– Jumalan nimessä kuultakoon kärsivien huuto. Lopettakaa Jumalan nimessä tämä joukkomurha.

Helsingin kaupungin tervehdyksen pitänyt apulaispormestari Daniel Sazonov muistutti, kuinka Helsinkiä pommitettiin yli 80 vuotta sitten.
– Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, epäiltiin, ettei Ukraina kestä päivääkään. Moni meistä rukoili talvisodan ihmettä tapahtuvaksi Ukrainassa. Ja se toden totta tapahtui.

Adventtikirkon ukrainalaissyntyinen pastori Liia Kaitanen rukoili ukrainan kielellä sodan loppumisen puolesta ja sodan jaloissa kärsivien puolesta.

Tilaisuutta portailla juonsivat Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki ja Kallion kirkkoherra Riikka Reina, jotka olivat myös Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien puolesta suunnittelemassa tapahtumaa.

Tuomiokirkon portailla esiintyivät poikakuoro Cantores Minores, ortodoksinen Pyhän Andreaan nuorisokuoro sekä mielenilmauksessa artistit Elias Gould ja Maija Vilkkumaa.

Heti ekumeenisen rukoushetken perään Senaatintorilla pidettiin Vapaa Ukraina, vapaa maailma -mielenilmaus, jonka järjesti Ukrainalaisten yhdistys Suomessa.

Mielenilmauksessa puhuivat ulkoministeri Pekka Haavisto ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova sekä Suomen ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja Nadiia Fedorova.

Dibrova kiitti suomalaisia tuesta ja muun muassa vetosi puheessaan siihen, että maailman pitäisi lakata ostamasta fossiilisia polttoaineita ja energiaa Venäjältä.

Haavisto viittasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheeseen eduskunnalle, jossa tämä otti esiin jo maan jälleenrakennuksen ja etenkin koulujen uudelleen rakentamisen, jossa Suomi voisi antaa apua ja tukea.

Tilaisuuden lopussa kuultiin Finlandia-hymni Maija Vilkkumaan esittämänä. Sen aikana 30-metriä pitkä Ukrainan lippu kulki läpi torin yleisön päiden yläpuolella solidaarisuuden eleenä.

Tuomiokirkon porrastasanteilla toivosta muistuttavat banderollit molemmin puolin. Kuva: Merja Eräpolku

Ekumeenista rukoustilaisuutta tuomiokirkon kryptan puolella veti Tuomasyhteisön toiminnanjohtaja Kati Pirttimaa. Useammalla kielellä toteutettu ohjelma koostui lyhyistä Raamatun katkelmista, esirukouksesta ja musiikista, josta vastasi Fanni Lehto.

Esirukoukseen Ukrainan sodan uhrien ja pakolaisten puolesta johdattivat Isä Jean Claude Kabeza ja kreikkalais-katolilaisten ukrainalaisten ryhmä Pyhän Henrikin seurakunnasta.

Kansojen, päättäjien ja rauhan edistämisen puolesta rukoilivat Markus Österlund Andreaskyrkanista, Andrei Hinkonen venäjänkielisestä Sila Church Finlandista sekä Eva Sarsa  Suomen kansallisen rukousverkoston edustajana.

Rukoukseen ihmisten sisäisen rauhan, kristittyjen yhteyden ja herätyksen puolesta johtivat Timo Tikka Saalem-seurakunnasta, Bernhard Gerlich Baptistiseurakunnasta, Ari Korolainen Vapaakirkosta ja puheenjohtaja Kirsi Rothfors Suomen evankelisesta allianssista.

Kaikkiaan pari sataa henkilöä koonnut ekumeeniset rukousjatkot päätettiin Pirttimaan laulamaan Herran siunaukseen ja virteen 338 ”Päivä vain ja hetki kerrallansa”.

Kaikki olivat myönteisiä idealle, mutta järjestäjäksi lähtevää tahoa ei ensin meinannut löytyä.

– Reilu kuukausi sitten näin kuvan Puolassa torilla järjestetystä rukoustilaisuudesta. Koin, että meilläkin pitäisi olla vastaavaa. Rukoillessa koin, että pitäisi järjestää tilaisuus Senaatintorille ja tuomiokirkon portaille. Olin yhteydessä eri tahoihin alkaen Tuomiokirkkoseurakunnasta ja esittelin ajatusta. Kaikki olivat myönteisiä idealle, mutta järjestäjäksi lähtevää tahoa ei ensin meinannut löytyä, kertoo yksi tapahtuman puuhaajista Merja Eräpolku.

– Sitten Helsingin ekumeeninen toimikunta tarttui metodistipastori Veli Loposen johdolla ideaan. Pian kävi ilmi, että myös Helsingin seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen mielessä oli lähes samanlainen ajatus, ja ideat päätettiin yhdistää. Viimeksi mukaan tuli Suomen ukrainalaisten yhdistys, joka suunnitteli samalle päivälle mielenilmausta Senaatintorille.

Myös valtakunnan media kiinnostui tapahtumasta niin, että porrastilaisuus lopulta streamattiin useamman kanavan kautta.

Toivon, että rukous rauhan puolesta ja eri seurakuntien yhteistyö entisestään laajenee.

– Näin ajatus isosta tapahtumasta, jossa rukoillaan rauhaa yhdessä, toteutui monen johdatuksen summana. Kun sekä ekumeeniseen rukoushetken että mielenosoituksen osallistujat olivat mukana rukouksen aikana ja yhdessä lauloimme ”Hyvyyden voima” -virttä 600, tuo mieleen tullut näky toteutui, Eräpolku kertoo.

– Toivon, että rukous rauhan puolesta ja eri seurakuntien yhteistyö entisestään laajenee ja voimistuu eri paikkakunnilla. Se on todella tärkeää, Kryptan tilaisuuden ohjelmaa ja järjestelyjä koordinoinut Eräpolku muistuttaa.

 

Ylös