”Vaikka päätökset Naton jäseneksi pyrkimisestä tehdään pian, se ei yksin riitä” – Sari Tanus panostaisi puolustusvoimien lisäksi huoltovarmuuteen ja suomalaisten resilienssin vahvistamiseen

20.4.2022 klo 15:30 Eduskunta Samuli Rissanen

Vaikka päätökset Naton jäseneksi pyrkimisestä tehdään pian, se ei kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan yksin riitä.

– Kaiken keskiössä on oma vahva puolustuskyky ja sen vahvistaminen niin puolustusvoimissa, reservissä kuin vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden eri sektoreilla.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo odottavansa mielenkiinnolla ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon eduskuntakäsittelyä. Historialliseksi luonnehditun selonteon ja sen eduskuntakäsittelyn tarkoituksena on ollut kartoittaa vaihtoehtoja, joilla Suomi voisi parantaa turvallisuuttaan Venäjän naapurina.

– Mielestäni on erittäin tarpeellista käydä kunnon keskustelu niin istunnossa kuin jatkossa asiantuntijoita kuullen myös valiokunnissa, Tanus kertoi KD-Lehdelle juuri ennen istunnon alkamista.

Kaiken keskiössä on oma vahva puolustuskyky ja sen vahvistaminen

Nato-jäsenyys on selonteon kysymyksistä keskeisin. Hallituksen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vakauttaisi Itämeren alueen turvallisuutta pitkällä aikavälillä.

Vaikka päätökset Naton jäseneksi pyrkimisestä tehdään pian, se ei Tanuksen mukaan yksin riitä. Kaiken keskiössä on oma vahva puolustuskyky ja sen vahvistaminen niin puolustusvoimissa, reservissä kuin vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden eri sektoreilla. Niin ikään omavaraisuuteen ja toimintavarmuuteen on pyrittävä.

– Energiakysymykset, ruokahuolto, tietoliikenne, sairaanhoito ja koulutus ovat monella tapaa keskiössä arjen sujuvuudessa, laajoihin häiriötilanteisiin varautumisessa ja niistä selviämisessä, Tanus sanoo.

Hän muistuttaa, että ihmisten epävarmuuden ja kriisin sietokykyä, resilienssiä ja käytännön toimintakykyä on pyrittävä vahvistamaan.

– On muistettava, että monenlaista mielipidevaikuttamista ja väärää informaatiota liikkuu ja somealustoilla se voi levitä hyvinkin nopeasti. Ei hätkähdetä pienestä, ollaan kriittisiä ja mietitään useampaan kertaan mitä jaetaan eteenpäin.

– Jokainen meistä on maanpuolustaja. Luottamuksen rakentajia, hyödyllisen, oikean tiedon välittäjiä ja sydämen tahdolla toimivia tarvitaan.

Ylös