”Hyvinvointialueiden rahoitusta on lisättävä” – Peter Östman varoittaa hoitajien joukkoirtisanoutumisten seurauksista

21.4.2022 klo 16:30 Eduskunta Samuli Rissanen

Hoitajien työtaistelutoimet uhkaavat jatkua joukkoirtisanoutumisilla reaktiona potilasturvallisuuslain valmisteluun, Peter Östman varoitti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

– Tämän seurauksena kriittisiä tehtäviä sairaaloissa ja vanhustenhuollosta voi jäädä hoitamatta. Hoitajat väsyvät yhä pahemmin eivätkä syntyvät vauriot terveydenhuoltoon korjaudu hetkessä, Östman muistuttaa.

Hoito velan purkamiseen tarvittaisiin hänen vähintään 300 miljoonan panostukset vuodessa ja hoitajien palkkaukseen saman verran. Yhtälö on yksinkertainen: Jos palkkaa halutaan hoitajille lisää ja mikäli hoitojonot halutaan purkaa sekä sote-uudistus hoitaa kunnialla, on lisättävä hyvinvointialueiden rahoitusta.

– Kysyn ministeriltä: Mikä on ratkaisunne hyvinvointialueiden rahoitukseen

– Kysyn ministeriltä: Mikä on ratkaisunne hyvinvointialueiden rahoitukseen, Östman kysyi.

Ministeri Aki Lindén kertoi, että hyvinvointialueitten rahoituslaissa ollaan varauduttu 1 prosentin reaalikasvuun. Sen lisäksi tulee kustannustason muutos eli mikäli palkat nousevat. Hyvinvointialueitten indeksin painoarvosta 60 prosenttia määräytyy yleisestä ansiotason kehityksestä, 30 prosenttia kuluttajahintaindeksistä ja 10 prosenttia työnantajien sosiaaliturvamaksuista.

Lindénin mukaan valtio tulee osallistumaan täysimääräisesti niihin ratkaisuihin, jotka neuvottelupöydässä on tehty.

– Tarvitsemme julkiseen sosiaali ja terveydenhuoltoon lisää rahaa. Oma arvioni on, terveydenhuollon osalta olemme jäljessä yhden miljardin verran, ja hallitus on 400 miljoonaa euroa laittanut lisää. Se on paljon enemmän kuin kaksi edellistä hallitusta yhteensä. Kukaan ei voi laittaa miljardia kerralla; se on seuraavan 4-5 vuoden ohjelma ja se tullaan toteuttamaan, hän sanoi.

Ylös