– Suomen lähetettävä Ukrainaan väliaikaisia asuntoja, Peter Östman ehdottaa

21.4.2022 klo 15:08 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Peter Östman ehdottaa, että Suomi lähettää Ukrainaan moduuliparakkeja vastaamaan huutavaan, väliaikaisen asumisen tarpeeseen.

Eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtajana vaikuttava Peter Östman muistuttaa, että Ukraina tarvitsee Suomelta humanitaarista apua ja aseapua nyt, mutta avun tarve ei tule loppumaan lähikuukausien aikana.

Sodan keskellä lukuisat ukrainalaiset ovat menettäneet kotinsa. Maassa asutaan nyt kellareissa, teltoissa ja ihmisiä pursuavissa asunnoissa, eikä monella pakolaisella ole kotia, johon jonain päivänä palata, vaikka halu siihen olisi kova.

– Jotta maata voidaan jälleenrakentaa, tarvitaan väliaikaisia, perusmukavuudet tarjoavia asumismuotoja.

Erityisesti vanhemmat ihmiset haluavat palata kotimaahansa heti, kun mahdollista.

– Jotta maata voidaan jälleenrakentaa, tarvitaan väliaikaisia, perusmukavuudet tarjoavia asumismuotoja. Asuntojen yhteyteen tarvitaan myös kriittinen vesi- ja sähköinfrastruktuuri, Östman sanoo.

Suomella on jo osaamista ja kokemusta asumiseen tarkoitettujen moduuliparakkien ja elementtiasuntojen toimittamisesta samantyyppisissä tilanteissa. Esimerkiksi Ruotsi on suunnannut konkreettiseen apuun Suomea merkittävästi enemmän varoja.

– Tämä olisi selkeä tapa Suomelle auttaa nykyistä enemmän tavalla, joka on meille luonteva ja tuttu, Östman arvioi.

Valtaosa Suomen antamasta humanitaarisesta avusta tulee yksityisiltä toimijoilta ja viedään perille kolmannen sektorin toimesta. Puola ja Baltian maat ovat jo käynnistäneet vastaavia hankkeita tilapäisten asuntojen tarjoamiseksi Ukrainaan.

Östman on laatinut ministerin vastattavaksi aiheesta kirjallisen kysymyksen, joka julkaistaan eduskunnan verkkosivuilla.

Ylös