KD:n 3. varapuheenjohtaja Pirkka Aalto: ”Oma Nato-takki kääntyi, mutta se ei tapahtunut hetken mielijohteesta”

30.4.2022 klo 12:48 Politiikka Kristiina Kunnas

– Meillä on naapuri, joka ei kunnioita minkäänlaisia sopimuksia, toteaa KD:n 3. varapuheenjohtaja Pirkka Aalto. Hän kuuluu niihin, joiden Nato-kanta muuttui tänä kevättalvena.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti Euroopan turvallisuustilanteen kertaheitolla.

– Olen ollut Nato-vastainen tähän talveen asti. Pelkäsin pienenä Neuvostoliittoa ja saatoin nähdä unia pommikoneista. Olen kylmän sodan ajan kasvatteja, Pirkka Aalto kertoo KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä.

– Olen omaa Neuvostoliitto- ja Venäjä-pelkoani liennyttänyt matkustamalla siellä. Mutta tänä talvena maailmankuvani muuttui rajusti, Aalto myöntää.

– Luottamus naapuriin romahti totaalisesti. Oma takki kääntyi, mutta se ei tapahtunut hetken mielijohteesta.

Pirkka Aalto on seurannut tapahtumia aktiivisesti.

– Meillä on naapuri, joka ei kunnioita minkäänlaisia sopimuksia. Se ei arvosta Suomen tekemää kahdenvälistä yhteistyötä.

– Ukrainalle taattiin koskemattomuus, kun se luopui omista ydinaseistaan. Sitäkään ei kunnioitettu. Olen joutunut muuttamaan Nato-kantani, Aalto toteaa.

Suomalaisista Natoon liittymistä kannattaa nyt yli 60 %. Kristillisdemokraattien jäsenkyselyssä neljä viidestä suhtautui myönteisesti jäsenyyden hakemiseen puolustusliitto Natosta. Kyselyyn vastasi 1 300 jäsentä. KD:n puoluehallitus päätyi kokouksessaan 23. huhtikuuta kannattamaan Nato-jäsenyyden hakemista. Puoluevaltuuston enemmistö (86 %) äänesti Nato-jäsenyyden hakemisen puolesta ylimääräisessä kokouksessa 29. huhtikuuta.

Muutos ei ole ollut siinä mielessä yllättävä, että nuorisojärjestö KD Nuoret on tuonut jo vuosien ajan puoluekokoukseen aloitteen Natoon liittymisestä.

– Muutos ei ole ollut siinä mielessä yllättävä, että nuorisojärjestö KD Nuoret on tuonut jo vuosien ajan puoluekokoukseen aloitteen Natoon liittymisestä. Kokous kokoukselta keskustelu on ollut aiempaa ymmärtävämpää. Mutta kieltämättä nykytilanne on muuttanut monen mielipiteen.

– Kysely puolueväelle oli hyvä. Sen vastaukset antoivat selvät speksit mennä eteenpäin.

Aalto on muuttanut mielipiteensä myös kansanäänestystä kohtaan.

– Aiemmin olin sitä mieltä kuin puolueohjelmammekin, että Naton jäsenyyttä haettaessa tarvittaisiin ensin kansanäänestys. Nykytilanteessa se olisi aivan liian pitkä prosessi ja varmasti joutuisimme melkoisen trollauksen ja informaatiovaikuttamisen kohteeksi täällä Suomessa.

– Jäsenkyselyssä aivan selkeä enemmistö oli sitä mieltä, ettei kansanäänestystä tarvita, vaan puolue-elimet voivat tehdä nämä päätökset.

Mitä tavallisen kansalaisen pitäisi tehdä ulkoisen uhan ja muutoksen edessä?

– Kansanedustajamme ovat tuoneet aktiivisesti esiin maatalouden tilanteen. Omavaraisuuttamme pitää lisätä. Energian ja maatalouden suhteen pitäisi olla omavaraisempi.

– Meillä voisi olla 72 tunnin varmuusvarastot. Jos sähköt menevät poikki tai muuta hybridivaikuttamista tulee, on hyvä varautua, Aalto toteaa.

– Pelkoon en näe nyt enempää syytä. Monet Aasian maatkin ottavat nyt pesäeroa Venäjään, jolla on kädet täynnä nyt Ukrainassa ja pian myös oman sisäpolitiikkansa kanssa.

KD-Kompassi Radio Deissä lauantaisin päivällä, uusinta maanantai-iltaisin

KD:n 3. varapuheenjohtaja, Kemijärven kaupunginvaltuutettu Pirkka Aalto on KD-Kompassi -ohjelman haastateltavana lauantaina 30. huhtikuuta klo 12.50. Uusinta maanantaina 2.5. klo 22.40. Kristiina Kunnas haastattelee. Ohjelman voi kuunnella täällä. Kaikki KD-Kompassit löytyvät osoitteesta soundcloud.com/kristillisdemokraatit

 

 

 

 

Ylös