”Valotaloja sopisi Suomeen enemmänkin”, totesi juhlapuhuja Antero Laukkanen kun Espoon kristillinen koulu saapui kotiinsa

12.5.2022 klo 12:54 Kotimaa Kristiina Kunnas

Espoon kristillinen koulu saapui lopulta kotiin, kun sen poikkeuksellisella vuokramallilla toteutettu uusi koulu- ja päiväkotirakennus vihittiin keskiviikkona käyttöön Matinkylässä.  – Korpivaellus päättyi. Näitä valotaloja sopisi Suomeen enemmänkin, totesi juhlapuhuja, kansanedustaja ja Espoon KD-kaupunginvaltuutettu Antero Laukkanen.

Espoon Matinkylään suunniteltiin ja rakennettiin uusi koulu- ja päiväkotirakennus Espoon kristillisen koulun tarpeisiin. Sen toteutti Hoivatilat Oyj, joka vuokrasi talon kristillisen koulun käyttöön 25 vuodeksi.

– Olen odottanut vuodesta 2001 lähtien, että Espoon kristillinen koulu saisi pitkäaikaiset pysyvät toimitilat, toteaa hanketta koko kaupunginvaltuustouransa ajan edistänyt Antero Laukkanen.

Kansanedustaja Antero Laukkanen oli juhlapuhujana vihkimisjuhlassa keskiviikkona 11. toukokuuta.

– Olin itselleni luvannut, että taistelua jatketaan siihen asti, kunnen Espoon kristillisen koulun tilaratkaisut saadaan maaliin, Laukkanen kertoo KD-Lehdelle.

Olin itselleni luvannut, että taistelua jatketaan siihen asti, kunnen Espoon kristillisen koulun tilaratkaisut saadaan maaliin. – Antero Laukkanen

– Ei ihme, että tunnelma oli tosi juhlava. Pitkään mukana olleet ihmiset todella tiesivät tämän matkan ja sen aikana koettujen yhteisten voittojen ja tappioiden merkityksen, Laukkanen kuvailee.

Todellinen askel eteenpäin koettiin 2010-luvulla, kun Espoon kaupunki linjasi kristillisen koulun osaksi kouluverkkoaan.

– Mutta omien pysyvien tilojen puuttuminen on ollut työlästä sekä oppilaille, opettajille että vanhemmille, Laukkanen muistuttaa.

– Nyt pompottelu sieltä ja täältä sinne ja tänne päättyy. Korpivaellus on ohi ja koulu on päässyt luvattuun maahan, Laukkanen toteaa lähes runollisesti.

Samoja sanoja hän käytti juhlapuheessaan.

– Tänään meillä on  syytä juhlia, ja oikein kunnolla, sillä olemme täällä, unelmien täyttymyksessä, hän aloitti.

Laukkanen kuvaili Matinkartanonristin paikkaa sopivaksi.

– Espoon kristillisen koulun pitkä matka, suorastaan korpivaellukselta tuntuva, on päättynyt tänne Matinkylään, Matinkartanonristin tontille. Tänne se hyvin sopii, keskelle Espoon metropolin ydintä, metron tuntumaan, uuden upean urheilukeskuksen viereen, muutaman vedon päähän uudesta uimahallista ja liikenteelliseen yhtymäkohtaan, jossa kaikki ilmansuunnat kohtaavat. Ei huono, sanon minä. Saa taputtaa!

Laukkanen muistutti puheessaan monista vaiheista, myös siitä, että lopulta samaisesta tontista kiinnostui moni muukin – vaikka tontti oli saanut olla parikymmentä vuotta tyhjillään.

Hän kiitti kaikkia mukanaolleita kärsivällisyydestä.

– Tänään kun juhlimme tätä upeaa lopputulosta, niin onnittelen, kumarran syvään ja juhlin ennen kaikkea kaikkia koulun opiskelijoiden vanhempia, opettajia, kannatusyhdistyksen vastuullisia toimijoita ja kannattajia kahdenkymmenen vuoden ajalta, jotka ovat jaksaneet uskoa tähän hankkeeseen. Tarkoitan nimenomaan uskomista, sanan kaikissa merkityksissä, sillä niin epätoivoiselta hankkeen toteutuminen on monesti tuntunut. Tänään usko on saavuttanut päämäärän, se on muuttunut näkyväksi, Laukkanen totesi

Projektiuutiset-lehti kertoi maaliskuussa, että koulun kannatusyhdistyksen mukaan oman kiinteistön rakennuttajaksi ryhtyminen olisi ollut liian vaativaa ja riskit liian suuria.

– Hankkeen toteuttaminen rakentamisineen ja ylläpitoineen olisi ollut pienelle yhdistyspohjaiselle toimijalle liian raskas ja pois sekä koulun että päiväkodin varsinaisesta toiminnasta. Siksi päädyimme pitkä­aikaiseen vuokrasopimusmalliin, jota voidaan jatkossa vielä uusia. Tilat omistaa Hoivatilat, joka vastaa rakennuksen ylläpidosta, kertoi kristillisen koulun kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Mikko Vaara Projektiuutiset-lehdessä. (Koko artikkeli luettavissa täällä)

Kansanedustaja Laukkanen äityi puheessaan kehumaan myös kotikaupunkiaan Espoota, vaikka toimiminen kaupungin kanssa sisälsikin monia mutkia pitkässä matkassa.

– Kun Espoon kaupunginhallitus teki 2010 päätöksen, että Espoon kristillinen koulu on osa kaupungin kouluverkkoa ja täydentää Espoon koulutarjontaa, oli se merkittävä askel kohti moniarvoista Espoota. Tässäkin asiassa Espoo on ollut edelläkulkija, Laukkanen kiitti.

Valotaloksi kutsuttu koulu- ja päiväkotirakennus saa Laukkaselta ihastuneen vastaanoton.

Tänään kun katselemme tätä upeaa, valoisaa ja inspiroivaa rakennusta, joka tarjoaa modernit ja monikäyttöiset tilat espoolaisille lapsille, ja monille kansalaisjärjestöille sekä seurakunnille, niin voimme vain iloita: Valotalo on tullut olemaan valoisa mahdollistaja monelle toimijalle. Näitä valotaloja mahtuisi Suomeen enemmänkin.

 

 

 

 

 

Ylös