Eduskunnan kyselytunnilla kiiteltiin Suomen ripeitä otteita Nato-jäsenyysprosessissa, mutta epäiltiin, ollaanko rajoilla valmiina

12.5.2022 klo 17:06 Eduskunta Samuli Rissanen

Oppositio on vaatinut hallitukselta vakuutusta siitä, että Suomella on keinoja hybridivaikuttamisen varalle erityisesti rajoillaan.

Eduskunnan torstainen kyselytunti osui tänä torstaina historialliseen hetkeen, kun tasavallan presidentti ja pääministeri ilmoittivat, että Suomen on viipymättä haettava Naton jäsenyyttä.

Eduskunta saanee Nato-päätöksen pöydälleen ensi viikolla ja nyt edustajia huolettikin se, miten Suomi on varautunut niihin todennäköisiin vastatoimiin, joihin Venäjä ryhtyy. Rajaturvallisuus ja hybridivaikuttamisen käyttö rajoilla oli monien huulilla.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen piti hyvänä, että hallitus nosti valmiuslakiin hybridiuhka-asian, mutta lainsäädännöstä jäivät konkreettiset keinot puuttumaan laajamittaisen maahantulon tilanteisiin.

– Voitteko nyt vahvistaa, että ne tarvittavat muutokset ovat tulossa

Räsänen muistutti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin luvanneen, että muutokset tulevat lainsäädäntöön.

– Voitteko nyt vahvistaa, että ne tarvittavat muutokset ovat tulossa ja te voisitte varmasti myös vastata siihen kysymykseen että mitä komissiolta tosiasiallisesti kysyttiin, Päivi Räsänen halusi tietää.

Henrikssonin mukaan Suomi on erittäin hyvin varautunut, mutta eduskunnan suuressa salissa ei voi avata yksityiskohtaisesti, miten operatiivisesti rajalla tullaan toimimaan.

– Pyytäisin, että myös kunnioitatte ajatusta, että oikeusministeriö ja sisäministeriö ovat käyneet keskusteluja EU-komission kanssa mahdollisuudesta rajoittaa turvapaikan hakemusten tekemistä.

Ministerin mukaan normaaliolojen lainsäädäntöä pystytään käyttämään pitemmälle kuin aikaisemmin arvioitiin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puolestaan kertoi, että hän aikoo käydä asiasta vielä keskustelun pääministeri Marinin kanssa, jotta myös neuvotteluja EU-komission kanssa jatketaan ja EU-lakeja tullaan muuttamaan siten, että ne mahdollistavat rajan sulkemisen kokonaan.

Myös sisäministeri Mikkonen toisti, että Suomella on keinoja tällaiseen tilanteeseen.

Ylös