Kansanedustaja Sari Tanus jatkaa Keliakialiiton puheenjohtajana

23.5.2022 klo 17:41 Kotimaa Samuli Rissanen

Kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus jatkaa Keliakialiiton puheenjohtajana vuodet 2023–2024. Tanus valittiin yksimielisesti jatkokaudelle Keliakialiiton liittokokouksessa lauantaina Tampereella.

Tanus kiittää saamastaan luottamuksesta ja toteaa, että keliakiajärjestöllä riittää työtä. Järjestön tärkein tavoite vuodelle 2023 on keliakiakorvauksen takaisin saaminen. Yhteiskunta maksoi keliakiaa sairastaville korvausta vuoteen 2016 asti.

Keliakiakorvauksen tarve on aiempaa suurempi, kun sekä elinkustannukset että ruoka ovat kallistuneet entisestään.

– Gluteenittomat tuotteet ovat olleet ja ovat edelleen tavanomaisia tuotteita selvästi kalliimpia. Keliakiaa sairastaville gluteeniton ruoka on ainoa lääke, Tanus korostaa.

70 000 sairastaa tietämättään

Tanusta huolestuttaa niiden 70 000 suomalaisen tilanne, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään.

– Osa heistä on nuoria, osa vanhoja, mutta diagnosoimaton keliakia vaikuttaa heihin kaikkiin haitallisesti. Meidän on lisättävä keliakian tunnettuutta, jotta keliakia osattaisiin tunnistaa sekä perusterveydenhuollossa että työterveyshuollossa entistä paremmin, Tanus toteaa.

Ikääntyneet keliakiadiagnoosin saaneet tarvitsevat Tanuksen mielestä nykyistä enemmän ja parempaa tukea, jotta he pystyvät noudattamaan tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakian mahdollisuus tulisi tunnistaa myös nuorten ja nuorten aikuisten kohdalla.

– Uimari Matti Mattssonin kokemus osoittaa, kuinka suuri jarru diagnosoimaton keliakia voi olla ja kuinka suuri muutos hyvinvointiin ja toimintakykyyn voi gluteenittoman ruokavaliohoidon avulla tulla.

– Mattsson sairasti vuosia tietämättään keliakiaa. Diagnoosin saatuaan ja täysin gluteenittomaan ruokavalion ansiosta hänen vointinsa ja tulokset paranivat huimasti.

 

Ylös