Ukrainan ministeri Chernysov eduskunnassa edistämässä maan EU-lähentymistä – Peter Östman piti vierailua ”erittäin rakentavana”

25.5.2022 klo 15:39 Eduskunta Samuli Rissanen

Ukrainan presidentin erityislähettiläs tapasi eduskunnassa puhemies Vanhasen ja valiokuntien johtoa, muun muassa eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin.

Ukrainan presidentin erityislähettiläs, ministeri Oleksiy Chernyshov tapasi tänään eduskunnassa puhemies Matti Vanhasen, suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajat sekä Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin ja ystävyysryhmän muita kansanedustajia.

Chernyshovin matkan pääasiallinen tarkoitus oli edistää Ukrainan EU-lähentymistä.

Östman piti vierailua erittäin rakentavana.

– Chernyshov halusi informoida ajankohtaisesta tilanteesta ja halusi myöskin nöyrällä mielellä avata sen, että mitä Ukrainan johto ajattelee EU- jäsenhakijamaan statuksestaan ja sen käsittelystä EU:ssa. Tietysti he toivovat, että se menisi eteenpäin, Östman kertoo KD-Lehdelle.

Puheissa oli myös Ukrainan tarvitsema apu ja tuki haastavassa tilanteessa. Sodassa oleva Ukraina ei Östmanin mukaan vielä ole varsinaisesti jälleenrakennusvaiheessa, mutta infrastruktuuria ja rakennuksia, liikenneyhteyksiä ja tiestöä on huollettava.

Östman on itse ehdottanut Ukrainan tueksi suomalaista moduulirakentamista, jota voitaisiin lähettää tarjoamaan majoitusta sitä tarvitseville.

Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen tänä keväänä. Östmanin mukaan nyt näyttää todennäköiseltä, että hanke liikahtaa eteenpäin.

Ukrainan presidentin erityislähettiläs, ministeri Oleksiy Chernyshov tapasi eduskunnassa puhemies Matti Vanhasen. Ministeri Chernyshovin matkan pääasiallinen tarkoitus on edistää Ukrainan EU-lähentymistä. Vieraskirja allekirjoitettiin puhemiesneuvoston huoneessa. (Kuva: Hanne Salonen/eduskunta)

Puhemies Vanhanen puolestaan painotti keskustelussaan Chernyshovin kanssa Suomen vankkumatonta ja yksiselitteistä tukea Ukrainalle sen puolustaessa maataan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Eduskunnan tuki Ukrainalle on yhtenäinen.

– Suomi on lisännyt humanitaarista ja kehitysrahoitustaan Ukrainalle ja myöntänyt sotilaallista materiaalitukea. Suomi on sitoutunut myös maan jälleenrakentamiseen, Vanhanen sanoi.

Vanhanen nosti esille presidentti Zelenskyin huhtikuussa eduskunnalle pitämän puheen, joka sisälsi vahvan viestin jälleenrakentamisesta.

– Suomi toimii myös EU:ssa aktiivisesti Ukrainan tuen vahvistamiseksi ja EU:n ja Ukrainan yhteistyön syventämiseksi, hän vahvisti.

 

Ylös