Aluevaltuutettu ja KD:n 2. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela: ”Nyt on mahdollisuus uudistaa sote, mutta talouden oltava kunnossa”

4.6.2022 klo 12:50 Politiikka Kristiina Kunnas

Varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu Tiina Tuomela haluaa säilyttää optimisminsa sote-uudistuksen suhteen. – Mutta valtiolta on tultava kunnon rahoitus. KD tavoittelee hyvinvointia ja palveluita, mutta ei hallinnon lisäämistä, Tuomela muistuttaa.

KD:n 2. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela kuvailee tilannetta kiinnostavaksi mutta kovin haastavaksi KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä.

– Miten tämä kaikki saadaan onnistumaan näillä rahoituskehyksillä? Vantaa-Keravan aluevaltuutetuksi valittu Tuomela sanoo.

Suunnittelussa ovat budjetit.

– Siellä on suuria aukkoja rahoituksessa. Esimerkiksi erilaisiin ICT-hankintoihin ei ole juurikaan budjetoitu rahaa. Lisäksi tulossa ovat hoitohenkikökunnan palkkojen harmonisoinnit.

– Entä mistä saamme riittävästi hoitajia? Tuomela kysyy.

Hän haluaa silti säilyttää optimisminsa.

– Meillä on nyt mahdollisuus uudistaa sosiaali- ja terveysala. Mutta valtiolta on saatava kunnon rahoitus, jotta se onnistuu, Tuomela toteaa.

Kristillisdemokraatit on – ja haluaa olla jatkossakin – perhepuolue. Miten perheiden tilannetta voidaan parantaa?

– Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että meillä on hyvin erilaisia perheitä. Perusperheen, jossa ovat isä, äiti ja lapset, lisäksi meillä on uusperheitä, yksinhuoltajaperheitä ja sateenkaariperheitä, Tuomela kuvailee.

Kaiken kaikkiaan perheiden tilannetta palvelee se, että aikuisten eli vanhempien toimeentulo on turvattu. Työllisyyden parantaminen on yksi tärkeimpiä asioita.

– Kaiken kaikkiaan perheiden tilannetta palvelee se, että aikuisten eli vanhempien toimeentulo on turvattu. Työllisyyden parantaminen on yksi tärkeimpiä asioita, Tuomela huomauttaa.

– Voimme parantaa perheiden tilannetta satsaamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin. On oltava varhainen tuki, ennen kuin ongelmat eskaloituvat vaikeiksi.

– Neuvoloiden on säilyttävä lähipalveluina. Perhekeskukset ovat tärkeitä, että sinne voidaan keskittää palveluja. Mutta peruspalveluiden, kuten neuvoloiden, pitäisi olla lähellä.

Elinkustannusten nousu osuu kipeimmin yksinhuoltaja- ja monilapsisiin perheisiin. Mitä Kristillisdemokraatit on esittänyt heidän tukemisekseen?

– Liikkumisen mahdollistaminen eli polttoaineveron korotuksen peruminen auttaisi. Monilapsiset perheet ovat usein pakotettuja liikkumaan autolla, ja korkea polttoaineen hinta kurittaa heitä.

– Puoluevaltuustomme vaati kauppakassin alvin alentamista. Jokainen on huomannut  hinnannousun. Aiemmin sai kolme kahvipakettia kympillä, nyt enää kaksi. Tämä on tärkeä konkreettinen esimerkki, Tuomela huomauttaa.

Hän kertoo, että aiemmin ruoka-apujonoissa oli enemmistö eläkeläisiä, nyt lapsiperheiden osuus on kasvanut. Lisäksi opiskelijoita ja työssäkäyviä ihmisiä on entistä enemmän ruoka-avun piirissä.

– Palkka ei vain riitä elinkustannuksiin.

Miltä sote-uudistus näyttää ikäihmisten ja isovanhempien näkökulmasta?

– Vanhukset tarvitsevat hyvän ja arvoisensa hoidon. Meillä on iso ongelma kotihoidon osalta. Henkilökuntaa ei nyt saada, mikä on tosi surullista. Olisi saatava sellainen tilanne, että kotihoito sujuu.

– Myös tehostetun palveluasumisen tarve kasvaa. Tarvittaisiin lisäksi muistikyliä, joissa muistisairaat pääsisivät esimerkiksi ulkoilemaan turvallisesti.

– Meidän tavoitteemme aluevaaleissa olivat enemmän hyvinvointia – vähemmän hallintoa. Siitä pidämme kiinni, Tuomela lupaa.

KD-Kompassi Radio Deissä la 4.6. klo 12.50

Kuuntele koko KD-Kompassi ohjelma täältä tai osoitteessa soundcloud.com/kristillisdemokraatit. Puoluesihteeri Elsi Ranta haastattelee Tiina Tuomelaa.

 

 

Ylös