Leena Laukkasen taidenäyttelyssä Somerolla ovat näkyvä ja näkymätön läsnä yhtä aikaa

12.6.2022 klo 10:34 Kulttuuri Merja Eräpolku

Leena Laukkasen maalauksille on ominaista mietiskelevä herkkyys. Someron kirjaston gallerian kesänäyttelyn teemana on ”Näkyvän rajalla”.

– Näkyvän ja näkymättömän maailman rajalla, kohdassa, josta voi katsoa jompaankumpaan suuntaan tai joskus molempiin yhtä aikaa, on paikka, jossa aika menettää merkityksensä. Menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus, näkyvä ja näkymätön läsnä yhtä aikaa. Näitä mietiskellen maalaan tuntien, että maailma on luotu kauniiksi, kuvaa Leena Laukkanen.

Someron kirjaston gallerian kesänäyttely. Kuva: Leena Laukkanen

”Näkyvän rajalla” -näyttelyn neljätoista työtä on maalattu pääosin sekatekniikalla. Maalaukset ovat saaneet nimensä ja kenties inspiraationsakin jostain luonnon tapahtumasta tai maisemasta, mutta ne ovat kehittyneet maalatessa esittämään tai hakemaan tunne-elämyksen perustoja ja ilmaisemaan sisimpiä tunnereaktioita.

Siirtymä näköisestä kuvasta abstraktiin on aina vaikea. Siinä ollaan näköisen ja sisäisen rajamailla. Maiseman pohjalta abstrahointi menee katsojille vaikeammaksi vastaanottaa, mikä on toisaalta nykytaiteen ongelma: se vaatii katsojilta paneutumista, kykyä katsoa. Mutta, kun katselee riittävän kauan, voi poistua näyttelystä mieli jotenkin puhdistuneena.

Leena Laukkasen teosten äärellä kannattaa viipyä kauan, antaa niille aikaa upota siihen tuntemattomaan sielun osaan, joka ei analysoi ja järkeile. Vähitellen tekijän persoona alkaa tulla esiin.

Leena Laukkanen: ”Hätäraketti Inarinjärvellä”

– Minulle nopein samaistuttava oli ”Hätäraketti Inarinjärvellä”, jonka nimessä saattaa olla Leena Laukkaselle ominaista huumoria. Maalauksessa on kuitenkin oikeaakin pelkoa tulevaisuudesta, vaikka siihen suhtaudutaan toiveikkaasti ja rukouksellisella luottavaisuudella, kertoo omasta näyttelykokemuksestaan Esa Erävalo.

Leena Laukkasen Näkyvän rajalla -taidenäyttely Someron kirjaston galleriassa on avoinna 6.-23.6. ja 11.-29.7. arkisin kello 11-19.

 

Ylös