”Meillä ei ole varaa hallitsemattomaan velkaantumiseen” – Peter Östman vaatii hallitukselta todellisia työllisyystoimia

15.6.2022 klo 17:04 Politiikka Samuli Rissanen

– Vaikka velkaa tällä hetkellä saadaan vielä alhaisella korolla, on äärimmäisen tärkeää pitää velkaantuminen hallittuna. Korkea velkasuhde vähentää finanssipolitiikan liikkumavaraa eikä meillä ole varaa hallitsemattomaan velkaantumiseen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa.

Östman pitää huolestuttavana sitä, että valtio velkaantuu kovaa vauhtia koko ajan lisää. Velan kasvu on ollut räjähdysmäistä nykyhallituksen toimikaudella, hän totesi eduskunnassa, joka keskusteli hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta.

Tällä hetkellä julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on lähellä Saksan velkatasoa mutta suhteessa Ruotsiin ja Tanskaan Suomen velka on melkein kaksinkertainen.

Työmarkkinoille tarvitaan lisää joustoa ja paikallista sopimista.

Valtion hallinto on edelleen julkisen talouden alasektoreista alijäämäisin. Julkisen talouden suunnitelmassa alijäämien ennakoidaan olevan lähes 7 miljardia euroa joka vuosi koko kehyskauden ajan. Luku on jo noussut vuoden 2022 osalta yli 8 miljardiin hallituksen annettua toisen lisätalousarvionsa.

– Kuten talousvaliokunta toteaa lausunnossaan, on mahdollista, että suunnitelmassa annetut arviot talouden kehityksestä osoittautuvat liiallisen optimistisiksi, Östman sanoi.

Velkaantumisen lisäksi taloutta kurittaa inflaatio, joka on nopeinta yli 30 vuoteen.Tilastokeskuksen mukaan inflaatio eli hintojen nousu oli toukokuussa 7 prosenttia. Laajojen palkankorotusten yhteydessä rahat valuvat ennen pitkää hintojen korotuksiin.

– Nousevat hinnat ruokkivat ymmärrettävästi halua palkankorotuksiin. Kääntöpuoli yhä useammalle alalle leviävissä palkankorotuksissa on se, että ne itsessään nostavat hintatasoa ja vauhdittavat kierrettä, Östman muistutti.

Julkisen talouden vahvistamiseksi hän odottaa hallitukselta todellisia työllisyystoimia.

– Siis todellisia työllisyystoimia. Ensinnäkin vientiyritysten kilpailukyvystä tulisi pitää huolta paremmin kuin nyt. Toiseksi työnteon kannustimia pitää parantaa niin, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Ja työmarkkinoille tarvitaan lisää joustoa ja paikallista sopimista.

Ylös