KD Nuoret:  Lastenneuvoloista saatava tukea parisuhteeseen – Nopea ensikontakti parisuhdeterapiaan mahdollistettava

16.6.2022 klo 11:59 Politiikka Kristiina Kunnas

– Lapsen asiat ja vanhempien parisuhde eivät ole toisistaan irrallisia, muistuttaa KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.

KD Nuoret toteaa kannanotossaan, että pikkulapsiaika haastaa vanhempien parisuhdetta. Parisuhdehuolia oli joka kolmannella alle 1-vuotiaan lapsen vanhemmalla MLL:n 2020 teettämässä Vanhemman ääni -kyselyssä.

– Perheen hyvinvoinnin ytimessä on vanhempien parisuhteen tilanne. Siksi on kummallista, että yhteiskunnassa lapsen asioita ja vanhempien parisuhdetta käsitellään kuin ne olisivat kaksi toisistaan irrallista kokonaisuutta, huomauttaa KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.

Lapset reagoivat kodin muuttuneeseen tunneilmapiiriin ja vanhempien eroon eri tavoin, mutta siitä huolimatta erotilanne on aina perheelle kriisi.

– Tilanne muuttaa lapsen elämää monella tapaa ja kuormittaa lasta. Neuvolasta olisi tarpeellista saada tukea ja neuvoja sopuisaan ja kaikkia osapuolia kunnioittavaan erotilanteeseen, jos vanhemmat siihen päätyvät, Rinta-Valkama toteaa.

Avun piiriin pääsemisen on oltava helppoa.

KD Nuoret esittää, että lastenneuvoloiden yhteydessä tarjotaan jatkossa nopea ensikontakti parisuhdeterapeutin palveluihin sitä tarvitseville.

– Vanhemmilla on täysi oikeus tehdä parhaaksi katsomiaan päätöksiä parisuhdettaan koskien, mutta ero- tai kriisitilanteessa perheelle olisi tärkeää saada tukea yhden luukun periaatteella. Avun piiriin pääsemisen on oltava helppoa, Rinta-Valkama vaatii.

Myös laadukas ohjaus tarvittaviin palveluihin on turvattava ja KD Nuorten mielestä neuvoloilla pitää olla selkeät toimintastrategiat erilaisten palvelutarpeiden kohtaamiseen.

KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös