– Talouden myrskyrintama on tulossa, Antero Laukkanen varoittaa

16.6.2022 klo 17:06 Eduskunta Samuli Rissanen

– Suomea lähestyy talouden myrskyrintama. Myrsky on tulossa: Jokaisen suomalaisen ostovoima vähenee tällä hetkellä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

Eduskunnan kyselytunnilla keskeiseksi aiheeksi nousi bensan, energian ja elinkustannusten nousu, joka on kiihtynyt kevään aikana eikä hintojen nousulle näy loppua.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen ennakoi talouden myrskyrintaman saapumista Suomeen kuluttajien ostovoiman hupenemisen myötä. Euroopan kallein polttoaine pahentaa tilannetta suurimpien kaupunkien ulkopuolella.

– Polttoaineen hinnannousu tekee monille pienipalkkaisille kannattamattomaksi käydä töissä lähiseudun ulkopuolella. Liikkumisen kallistuessa yhä useamman kannattaa jäädä kotiin tukien varaan eikä ottaa työtä vastaan, Laukkanen sanoi.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta työssä käyminen olisi jälleen kaikille kannattavaa

Hän muistutti, että omalle autolle ei käytännössä ole vaihtoehtoja etenkään, jos tekee vielä vuorotyötä. Vähennys ei toimi kaikille ja sen hakeminen vaatii osaamista.

– Pätkätöitä tai keikkaa tekevän työmatka saattaa olla joka päivä eri paikkaan. Muun muassa korkean omavastuun vuoksi työmatkavähennyksen korotus kohdistuu etenkin hyvätuloisiin, joilla on vakituinen työsuhde.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta työssä käyminen olisi jälleen kaikille kannattavaa, Laukkanen kysyi.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus on tehnyt ratkaisuja kokonaisuuden osalta: Työmatkavähennystä on nostettu, vaikka se ei yksin ihmisiä lämmitä.

– Energian hinnat ovat nyt niin kalliilla, että se todella tekee loven monen ihmisen kukkaroon. Samanaikaisesti me kannamme huolta valtion velkakestävyydestä ja julkisesta velasta. Me emme voi tehdä sellaisia veronalennuksia, jotka vain tekisivät ison loven valtion kassaan ilman varmuutta siitä että se aidosti näkyisi esimerkiksi siellä bensapumpulla.

– Me tarvitsemme tässä viisautta ja malttia tehdä oikeanlaisia ratkaisuja. Me olemme pyrkineet näitä tekemään juurikin kohdentamalla esimerkiksi vähennyksiä työmatkavähennyksen puolelle ja ammattiliikenteen ja maatalouden osalta.

Marin muistutti myös, että kaikki hintojen nousuun liittyvät kysymykset eivät ole poistumassa päiväjärjestyksestä kovin nopeasti vaan korkea inflaatio eli hintojen kallistuminen on riesana vielä pitkään.

– Hallitus tulee palaamaan esimerkiksi verotuksellisiin kysymyksiin budjettiriihessä syksyllä, hän sanoi.

Ylös