Sari Essayah kritisoi lisätalousarviota: ”Ei vastaa pienituloisimpien ahdinkoon”

28.6.2022 klo 11:49 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Pienituloista eläkeläistä moni asuu vanhassa öljy- tai sähkölämmitteisessä talossa. Heitä eivät sähköautojen hankintatuet auta, arvostelee Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah hallituksen toista lisätalousarviota.

Kansanedustaja ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayah moittii sitä, että Marinin hallitukselta puuttuu suunnitelma energian, ruuan ja hintojen nousun aiheuttamalle kotitalouksien ostovoiman nopealle alentumiselle ja inflaatiopaineelle.

– Näiden liikkumisen, asumisen ja elintarvikkeiden hinnannousujen kompensoimista Kristillisdemokraatit esitti jo viime syksyn vaihtoehtobudjetissa, Essayah muistuttaa.

Hän vaatii hintojen nousun kulujen pikaista huomioimista muun muassa etuusjärjestelmässä.

– Esimerkiksi Kelan toimeentulotuessa ja kuntien harkinnanvaraisessa tuessa sekä asumistuessa kohonneet sähkölaskut ja asumiskulut pitäisi huomioida normeja nostamalla ja harkinnanvaraisuutta lisäämällä.

– Kunnille olisi annettava valtakunnallisesti yhtenäinen ohje esimerkiksi suurien sähkölaskujen tapauskohtaiseen hyväksymiseen toimeentulon turvaamiseksi.

Perushyödykkeiden kallistuminen voi heiluttaa monenlaisissa elämäntilanteissa olevien taloutta.

Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten tuloista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen.

– Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten tuloista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen. Monilapsiset pienituloiset perheet joutuvat koulujen kesälomien alettua entistä suurempaan ahdinkoon, Essayah muistuttaa.

Pienituloisia eläkeläisiä on Suomessa valtava joukko.

– Puolet Suomen 1,6 miljoonasta eläkeläisestä saa eläkettä alle 1 500 euroa kuukaudessa. Moni heistä asuu vanhoissa, öljy- tai sähkölämmitteisissä taloissa, osa maaseudulla julkisen liikenteen ulottumattomissa.

– Erilaiset remontti- ja sähköautojen hankintatuet eivät heitä auta, kun puuttuu raha toteuttaa kyseinen investointi ylipäätään.

Ylös